До УВАГИ громадян та органів місцевого самоврядування!

На Кам’янщині зухвалий громадянин незаконно зрізав дерева, які належать громаді.

Державна екологічна інспекція Центрального округу продовжує встановлювати факти незаконної вирізки зелених насаджень. Цього разу за зверненням громадян, небайдужих до проблем довкілля, Інспекцією проведено перевірку фактів щодо знищення дерев у селі Ребедайлівка Кам’янського району, у ході якої виявлено незаконне знесення п’яти дерев породи груша та липа вздовж однієї з вулиць цього села. Причетним до цього виявився громадянин, який мав від сільської ради дозвільний документ (ордер) на вирізку ОДНОГО дерева, але на власний розсуд вирішив  незаконно зрізати пять.


За незаконні дії громадянина притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 153 КУпАП з накладенням штрафу. До того ж, через завдану шкоду довкіллю йому доведеться сплатити 3 тис. 138 грн., яка розрахована відповідно до  діаметру пнів. 


Нагадаємо, що чинним законодавством знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів, невжиття заходів для їх охорони, а також самовільне перенесення в інші місця під час забудови окремих ділянок, зайнятих об’єктами озеленення; пошкодження дерев і чагарників за межами населених пунктів, що не віднесені до лісового фонду, або їх незаконна порубка тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб або фізичних осіб - підприємців - від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Один неоподаткований мінімум дорівнює 17 грн.

Також, Держекоінспекція звертає увагу, що відповідно до ст.33 Закону України «Про органи місцевого самоврядування в Україні» до делегованих повноважень органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження із здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення, відтворенням лісів.  

Тому органам місцевого самоврядування необхідно звернути увагу на проблемні питання пов’язанні із знесення зелених насаджень та контролювати видані ордери на знесення дерев в межах населених пунктів!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці