При проведенні природоохоронних рейдів інспектори в «Холодному яру» склали на трьох порушників адміністративні протоколи!!!

З метою охорони ранньоквітучих рослин в Черкаській та Полтавській областях розпочато операцію “Первоцвіт”, в рамках якої інспекторами Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Державної екологічної інспекції Центрального округу спільно із працівниками Національної поліції України, громадськими інспекторами з охорони довкілля, студентами та викладачами Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького, громадськими організаціями та представниками засобів масової інформації проводить перевірки у можливих місцях збору та реалізації ранньоквітучих рослин.


Так, протягом перших днів березня виявлено ряд порушень природоохоронного законодавства в частині незаконного збору, заготівлі рідкісних та зникаючих квітучих рослин. Відносно громадян, які здійснювали незаконний збір першоцвітів складено 3 адміністративні протоколи за ст. 90 КУпАП, які направлено до суду.


Принагідно повідомляємо, що законодавством України передбачене покарання за незаконний продаж та знищення дикорослих рослин.

Так, частиною 4 статті 9 Закону України «Про рослинний світ», торгівлю лікарськими і декоративними видами рослин (конвалія звичайна), зібраних в порядку загального використання природних рослинних ресурсів, заборонено.

Також, торгівля на ринках рослин занесених до Червоної книги України, дикорослих рослин, заборонена відповідно до абзацу 5 пункту 41 Правил торгівлі на ринках, що затверджені спільним наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України.

За даний вид правопорушення передбачена адміністративна відповідальність.

Відповідно до частини 1 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (справу про адміністративне правопорушення розглядає суд), за порушення порядку придбання, збуту об’єктів рослинного світу, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 510 грн до 1700 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією обʼєктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).

У разі затримання громадян при незаконному вилучені ними з природного середовища видів рослин занесених до Червоної книги України, адміністративна відповідальність наступає за статтею 90 КУпАП, і тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 340 до 510 грн з конфіскацією незаконно добутих об'єктів рослинного світу (адміністративну справу розглядає суд).

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 № 1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)», громадянину окрім сплати штрафу, необхідно буде компенсувати шкоду за кожний екземпляр незаконно зібраної червонокнижної рослини (білоцвіт весняний – 49 грн., підсніжник білосніжний (звичайний), шафран Гейфелів, цибуля ведмежа (черемша) – 62 грн.)

Згідно із частиною 1 статті 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», шкода заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці