РЛП "Нижньоворсклянський"

Полтавщина та Черкащина здавна славляться своїми живописними краєвидами!Саме тому ми розпочинаємо огляд найвизначніших регіональних парків та заказників. Відтепер кожної неділі ми будемо разом з вами дізнаватися щось нове та милуватися природою нашого регіону!

Розпочнемо наш огляд з відомого Регіонального ландшафтного парку "Нижньоворсклянський", що розташований у південно-східній частині Полтавської області, у Кобеляцькому районі. До нього входять: долина річки Ворскли з острівною системою в Кам'янському водосховищі (між селами Правобережна та Лівобережна Сокілки, Вільховатка, Орлик, Придніпрянське,Лучки, Світлогірське), ДП «Кременчуцький лісгосп», Кишенське лісництво, Новоорлицьке лісництво. Площа парку 23200 гектарів. Найближчими містами є Кобеляки та Кременчук.

Парк створений для охорони та збереження природних комплексів річки Ворскли. Територія парку охоплює заплаву та тераси Ворскли, а також низку островів та частину акваторії Кам'янського водосховища. На території парку найбільша площа припадає на водні екосистеми (16889,7 га), ліси займають 4608,0 га, а болота — 183,9 га. У парку типовими є байрачні діброви, степові ділянки,осокові болота та псамофітні (піщані) і галофітні (на солоних ґрунтах) луки. Серед рослинних угруповань виявлено 5, які занесені до Зеленої книги України.

На території парку 901 вид вищих судинних рослин, з яких 4 включено до Європейського червоного списку рослин, а 19 — до Червоної книги України. Щодо фауни, то тут нараховується 220 видів наземних хребетних тварин, з яких: 9 видів земноводних, 9 видів плазунів, 170 видів птахів та 42 видів ссавців. 22 види є регіонально рідкісними, 16 видів занесено до Червоної книги України. Трапляються тут також 5 видів риб.

До складу заповідної зони парку входять заказник загальнодержавного значення «Лучківський», заповідне урочище Сокільське (лісовий масив уздовж лівого берегу), ландшафтні заказники місцевого значення: острови Вільховатський, Вишняки, Крамареве, Пелехи та ботанічний заказник місцевого значення Новоорлицькі Кучугури. Зона регульованої рекреації (понад 12 тис. га) розташована у долині та гирлі Ворскли, а також до неї належить акваторія Кам'янського водосховища. До зони стаціонарної рекреації (близько 5 тис. га) входять бази відпочинку та акваторія біля них. До господарської зони (близько 1 тис. га) входять ділянки з лісовими культурами Вишенського лісництва, рибомеліративна станція, фермерське господарство Вільховацького острова.

Пониззя Ворскли — природний регіон півдня полтавського краю, що донині зберігся в найменш порушеному стані. Історичні фактори, що сприяли формуванню його сучасних геоморфологічних, гідрологічних, ландшафтних особливостей, обумовили значну різноманітність біогеоценозів із багатим рослинним і тваринним світами. Тому створення тут значного за площею заповідного об’єкту — ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» — забезпечить, насамперед, цілісність охорони природних комплексів регіону.

Екологічна цінність ЛП «Нижньоворсклянський» виявляється, насамперед, у його гідрологічних аспектах. Наявність на території парку різноманітних збережених екосистем та значної площі гідрофільних екотопів передбачає виконання заповідним об’єктом багатьох корисних функцій — приуроченість і продуктивність специфічних рослин і тварин, запаси деревини, ягід, грибів, формування цінних і продуктивних лучних угідь. Він є еталонною природною ділянкою пониззя Ворскли, а також історико-культурних цінностей Полтавщини.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці