Операція "Новорічна ялинка"

Управлінням державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної екологічної інспекції Центрального округу на виконання доручення Державної екологічної інспекції України «Про посилення заходів державного нагляду (контролю) під час періоду заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період» проведено рейдові заходи на території Полтавської області, зокрема в містах Полтава, Миргород, Хорол, Лубни, Пирятин.

Перевірці підлягали документи, що свідчать про походження дерев (накладні на відпуск новорічних ялинок, товаро-транспортні накладні та ін.) та наявність на ялинках спеціальної бирки чи клейкої стрічки з номером і кодом.


Інспекторами перевірялася наявність коду в системі на сайті ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» за посиланням https://open.ukrforest.com/, де можна відслідкувати місце заготівлі дерева, підприємство, що реалізує продукцію. Відсутність коду в системі свідчить про незаконну вирубку. Випадків підробки бирок під час рейдових заходів не виявлено.


Проте інспекторами фіксувалася відсутність відповідного маркування на деревах подекуди взагалі, а також відсутність необхідних документів в місцях продажу ялинок.


За виявлені під час рейдових заходів порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу складено 9 протоколів про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП, що передбачає накладення штрафу за рішенням суду від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн).

Окрім цього, інспекторами Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області здійснено рейдові перевірки щодо охорони молодняків хвойних порід від самовільних рубок. Під час здійснення природоохоронного рейду 23.12.2020 поблизу с. Макухівка Полтавського р-ну на території 14 кварталу Чалівського лісництва ДП «Полтавське лісове господарство» було виявлено двох громадян, які здійснили самовільний поруб двох дерев породи сосна звичайна.

Правопорушників притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 65 КУпАП та накладено грошові стягнення в розмірі 510 грн.

Окрім штрафів, за кожне зрубане дерево порушникам доведеться відшкодувати завдані державі збитки на суму 518 грн. (розрахунок проведено відповідно до встановлених такс).


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці