ЗБЕРЕЖИ ПЕРВОЦВІТИ

Старт проєкту -Збережи первоцвіти.

1 березня 2021, о 15:00, у VCENTRI HUB при Центрі публічної комунікації та інформації за адресою м. Київ, вул. Володимирська 51-Б, відбулась пресконференція «Збережи первоцвіт».

Первоцвіти занесені до Червоної книги України, згідно з якою їх заборонено зривати, продавати та купувати.

Не дивлячись на це, багато квітів йдуть на продаж у перші місяці весни. До букетів найчастіше потрапляють найгарніші, найздоровіші квіти, залишені ж суцвіття формують слабке насіння. При зриванні квітів цибулина та коріння ушкоджується, з’являється, можливість проникнення бактерій та інших мікроорганізмів в рану.

Якщо рослину зірвано, через відсутність листя вона не може шляхом фотосинтезу створювати поживні речовини в цибулині.

Все це призводить до того, що там де цього року будуть зірвані первоцвіти, наступного їх може не бути зовсім.

Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти — зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, мурах, комах, котрі захищають ліс від шкідників. Зникнення первоцвітів ставить під загрозу цілу екосистему.

Спікери пресконференції:

Андрій Хрутьба, начальник відділу еколого-освітньої роботи НПП «Голосіївський»: «Значення первоцвітів для екосистеми та довкілля. Охорона первоцвітів».

Інга Малько, екологиня, голова правління ГО "Стародуб", засновниця ККА "Eco-friendly": «Відповідність за порушення законодавства та самовільне зривання первоцвітів».

Людмила Пейч, членкиня ГО «Екопарк Осокорки»"Скарб в межах міста. Червонокнижні півники сибірські – складнощі захисту".

Бундзяк Вікторія, начальниця відділу еколого-освітньої роботи Карпатського біосферного заповідника: «Раньовесняні квіти Закарпаття та заходи щодо їх збереження в Карпатському біосферному заповіднику»

Яніна Лучейко, співзасновниця еко-туристичної громадської організації «Зелене Серце Карпат»: «Збереження первоцвітів у контексті туризму».

Марина Бай, координаторка Earth Day Ukraine, партнерського проєкту міжнародної мережі Earth Day Network в Україні: «Культурно-соціальний аспект: як долучитися до захисту перших квітів самому і допомогти усвідомити свою роль іншим».

 Організатори Голосіївський - #НашНацПарк, Earth Day Ukraine, Eco-friendly

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці