Нерест-2021

З 1 квітня розпочинається нерестовий період.

Строки весняно-літньої нерестової заборони:

з  1 квітня до 20 травня – на річках та їх притоках;

з 1 квітня до 9 червня – на водосховищах та ставках;

з 1 квітня до 30 червня – у новостворених водних об’єктах, а також у придатковій системі річок та інших водних об’єктів;

з 1 квітня по 20 червня та з 15 липня по 5 вересня – у всіх водних об’єктах забороняється будь-який вилов раків під час першої та другої линьок.

Крім того, забороняється проведення змагань з рибальства і підводного полювання та пересування на водоймах області будь-яких плавзасобів, за винятком плавзасобів органів рибоохорони та інших держаних органів, що використовуються під час виконання ними службових обов’язків.

Під час нерестової заборони рибалкам-любителям дозволено лов риби з берега  на водоймах в межах населених пунктів, за межами місць нересту риби однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком або спінінгом.

За порушення Правил рибальства в період нересту передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Потрібно визнати, що штрафи настільки мізерні, що не можуть зупинити масове браконьєрство. Судіть самі: штраф – від 34 до 170 грн, а за грубе порушення правил рибальства (наприклад, рибальство із застосуванням електроструму, вибухових або отруйних речовин) передбачений штраф 340-680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення. Однак були випадки коли суди повертали порушникам знаряддя лову, зокрема електровудки.

Крім штрафу порушник повинен буде платити компенсацію за завдані збитки, вони рахується за кожну виловлену рибу, незалежно від її розміру і ваги. Так: судак – 510 грн, сом – 425, щука – 340, короп – 306, білий амур, товстолоб – 255, плотва – 85, лящ – 170 грн.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці