Стосовно проведених заходів державного нагляду (контролю) дотримання вимог природоохоронного законодавства Полтавським КТП 1628.


Інспекцією постійно приділяється увага питанню  екологічно безпечної експлуатації Полтавського міського звалища твердих побутових відходів, розташованого в урочищі «Триби» поблизу  с. Макухівка.

В лютому цього року Інспекцією висвітлювалась інформація щодо результатів проведених у 2019 та 2020 роках перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства Полтавським КАТП 1628.

На даний час додатково інформуємо про проведену в період з 25.02.2021 по 11.03.2021 позапланову перевірку виконання Полтавським КАТП 1628 припису, виданого за результатом проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю). Під час проведення перевірки встановлено, що Полтавським КАТП 1628 вимоги раніше наданого припису невиконані майже в повному обсязі, тобто жодних суттєвих дій для усунення раніше виявлених недоліків підприємство не вживало та продовжує допускати численні порушення вимог природоохоронного законодавства.

В останній день перевірки за невиконання припису притягнуто одну посадову особу за ст.188-5 КУпАП на суму 765 грн. Інші посадові особи, відповідальні за виконання припису, а саме керівник підприємства та інженер з охорони навколишнього природнього середовища, перебували на лікарняних. В подальшому, 02.04.2020, з метою притягнення до адміністративної відповідальності керівника підприємства, державний інспектор з охорони навколишнього середовища Центрального округу прибув до Полтавського КТП 1628, проте директор підприємства Бардінов А.В. відмовився надати документи, які посвідчують особу, та є необхідними для складання протоколу про адміністративне правопорушення, у зв’язку з чим інспектором подано заяву до правоохоронних органі та складено відповідний акт.

У зв’язку з відсутністю фінансування для сплати судового збору, з  метою розгляду питання щодо вжиття заходів представництва держави в суді, до Полтавської обласної прокуратури Інспекцією направлено копії претензій та розрахунки шкоди, завданої державі внаслідок забруднення земель і самовільного використання земельної ділянки ДП «Полтавське лісове господарство», які Полтавське КАТП 1628 відмовляється сплачувати у добровільному порядку.

Також Інспекцією проінформовано Полтавську обласну державну адміністрацію про ситуацію, що склалася з Полтавським міським звалищем твердих побутових відходів, з метою реагування та прийняття рішень відповідно до компетенції.

Враховуючи те, що засновником Полтавського КАТП 1628 є Полтавська міська рада, Інспекцією до Полтавської міської ради направлено листа з детальним описом ситуації та виявлених порушень в діяльності Полтавського КТП 1628 з вимогою вжиття дієвих заходів по вирішенню питання функціонування полігону ТПВ в урочищі «Триби» поблизу с. Макухівка. Полтавською міською радою вимогу Інспекції проігноровано.

Як повідомлялось раніше, Державна екологічна інспекція у Полтавській області ще у 2017 році зверталась до Полтавського окружного адміністративного суду з позовом до Полтавського КАТП 1628 про тимчасову заборону (зупинення) діяльності підприємства в частині експлуатації звалища до виконання припису Інспекції. Але суди і першої, і апеляційної інстанції відмовили Інспекції в задоволенні позову.

На даний час, з урахуванням вимог та зауважень суду в попередніх рішеннях,  Інспекцією готується позов до суду щодо тимчасової заборони/зупинки діяльності Полтавського КАТП 1628 в частині експлуатації Полтавського міського звалища твердих побутових відходів, до моменту приведення діючого полігону у відповідність до вимог чинного законодавства.

Хочеться наголосити на тому, що позов до суду щодо тимчасової заборони/зупинки являється крайньою мірою заходів впливу, що належать до повноважень Інспекції, та не може вирішити в повному обсязі проблему функціонування полігону ТПВ в урочищі «Триби», а належна і своєчасна та, що не менш важливо - адекватна реакція, в тому числі і на приписи, видані Інспекцією, з боку керівництва Полтавського КАТП 1628 та Полтавської міської ради не призвела б до такої катастрофічної ситуації, що склалася з полігоном ТПВ поблизу с. Макухівка.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці