Увага! Пожежонебезпечний період

Серед основних загроз весняно-літнього періоду, що можуть вплинути на національну безпеку в державі, є пожежі у природних екосистемах (лісові масиви, торфовища та сільськогосподарські угіддя), які можуть носити довготривалий характер, розповсюджуватися на великі площі та наносити значної шкоди довкіллю.

Основна причина пожеж – порушення правил пожежної безпеки населенням під час відпочинку на осушених степових ділянках, у лісових масивах та поймах річок, випалювання сухої рослинності, у тому числі на період проведення сільськогосподарських робіт, а також стійка посушлива погода, що утримується протягом майже усього пожежонебезпечного періоду.

Враховуючи вищевикладене та з метою недопущення масштабних лісових пожеж, загорань торф’яників та сільгоспугідь у весняно-літній період 2019 року, Державною екологічною інспекцією Центрального округу посилено заходи державного екологічного нагляду (контролю) щодо попередження виникнення пожеж у природних екосистемах та своєчасного реагування на загорання.

До початку пожежонебезпечного періоду Державною екологічною інспекцією Центрального округу направлено листи районним державним адміністраціям, сільським, селищним та головам ОТГ щодо вжиття заходів, направлених на створення пожежної безпеки на підпорядкованих територіях.

Нагадуємо, що пожежа – це величезне лихо. Адже пожежі виникають через незалежні від нас причини. Утім, їх було б набагато менше за умови екологічного виховання відпочиваючих у лісових масивах. Дуже часто люди не замислюються про можливі наслідки своїх незаконних вчинків, навіть у особливо небезпечний період, коли діє заборона на розведення багаття в лісових угіддях, порушують законодавство, наносячи шкоду випалами, засміченням довкілля.  Такі необдумані дії негативно впливають на стан навколишнього природного середовища – забруднюється атмосферне повітря та з’являється реальна загроза здоров’ю людини. Слід також памятати, що під час спалювання існує пожежна загроза для прилеглих територій, адже зазвичай сільськогосподарські угіддя межують із житловими будинками, лісосмугами, лісами, з об’єктами природно-заповідного фонду. За лічені години вогнем знищуються лісові масиви, що вирощувалися десятками років. Гинуть дикі звірі та птахи.

Тому Державна екологічна інспекція Центрального округу наголошує на бережливому ставленні до навколишнього природного середовища, аби зменшити людський чинник у виникненні пожеж у природних екосистемах.

Також інформуємо, що спалювання рослинності на узбіччях доріг, на схилах балок та пасовищах категорично заборонено законом і тягне за собою серйозні штрафні санкції. До порушників природоохоронного законодавства вживаються заходи адміністративного впливу згідно з ст. 77-1 КУпАП – на громадян накладається штраф у сумі від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680 грн., на посадових осіб від 1190 до 1700 грн.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці