Анти-рейтинг забруднювачів Черкаських водойм

Анти-рейтинг забруднювачів Черкаських водойм.

Держводагентство оприлюднило «ТОП-100» найбільших підприємств-забруднювачів за 2018 рік. До переліку забруднювачів увійшли і 5 підприємств Черкаської області, які скидають в природні водні об’єкти зворотні (стічні) води без очистки або після очисних споруд і якість яких не відповідає встановленим гранично допустимим скидам, зокрема це КП «Уманьводоканал», КП «ЧЕЛУАШ» м. Черкаси, КП «Водгео» м.Сміла, КП «Мiський Водоканал» м.Золотоноша та Ватутінський КВП «Водоканал».

Управлінням екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Державної екологічної інспекції Центрального округу для припинення негативного впливу на водні ресурси та довкілля застосовуються об’єктивні та доцільні засоби впливу до порушників природоохоронного законодавства. Хоча, як показує практика, навіть такі серйозні важелі не зупиняють підприємців-забруднювачів, і вони продовжують знищувати українські водойми.

Так Інспекцією розраховані та пред’явлені збитки завдані довкіллю:

За відсутність дозволу на спеціальне водокористування КП «Уманьводоканал» на суму 561193 грн. 80 коп. та Ватутінському КВП «Водоканал» на суму 181242 грн. 09 коп.

Внаслідок забруднення Кременчуцького водосховища стічними водами КП «Челуаш», на суму 594807 гривень 20 коп. На даний час є рішення Господарського суду Черкаської області, яким задоволено позов Інспекції про стягнення завданої шкоди в примусовому порядку.

В результаті забруднення р. Суха Згар КП «Міський водоканал» м. Золотоноша розраховано збитки на суму 67648 грн. 67 коп., які вже сплачено та внаслідок самовільного водокористування на суму 350078 грн. 85 коп.

В результаті забруднення р. Тясмин КП «Водгео» м. Сміла розраховано збитки на суму 440211 грн. 34 коп. та внаслідок самовільного водокористування 538930 грн. 80 коп.

Також до суду направлені 2 позовні заяви про застосування заходів реагування, а саме тимчасове призупинення діяльності і обмеження скиду зворотних стічних вод комунальними підприємствами (КП «Міський водоканал», КП «ВодГео») через систематичне порушення вимог природоохоронного законодавства, а саме проведення скиду зворотних стічних вод з перевищенням ГДС (гранично допустимого скиду).

В 2018 році Черкаський окружний адміністративний суд задовольнив позови Інспекції та обмежив КП «Міський водоканал» та КП «ВодГео» здійснення скиду з перевищенням нормативів ГДС (гранично допустимих скидів) в річку Суха Згар та річку Тясмин, що впадає до Кременчуцького водосховища.

Крім того, на протязі 2018 року Інспекцією проведено 203 перевірки додержання вимог законодавства у сфері охорони водних ресурсів та до адміністративної відповідальності притягнуто 79 посадових осіб. Сума накладених штрафів складає 18,972 тис. грн., з яких стягнуто 18,819 тис. грн., пред’явлено 37 претензійних матеріалів на суму 6231,994 тис. грн., стягнуто 33 матеріали на суму 833,181 тис грн.

Інспекцією скеровано до суду 7 позовних заяв про стягнення шкоди в сумі 2195,933 тис. грн., з яких 1035,018 тис. грн. за забруднення водних об’єктів та 1160,914 тис. грн. за самовільне водокористування.

Шкода, що українці живуть одним днем і не цінують ці природні багатства, перекладають відповідальність за їх стан один на одного. А змінити все можна якщо разом, щодня думати і дбати про майбутнє!!!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці