22 серпня - День екологічного боргу

День екологічного боргу (День екоборгу) — настає тоді, коли кількість використаних ресурсів перевищує той обсяг, який Земля здатна відновити за рік.

Цей день визначає науково-дослідницька організація «Глобальна мережа екологічного сліду]» (Global Footprint Network, GFN), яка запропонувала його в 1987 році.

За дослідженнями цієї організації у 1961 році людство використало тільки дві третини потенціалу Землі. Вперше екологічний борг був зафіксований 29 грудня 1970 року. Це означало, що людство в загальному за 1970 рік спожило більше ресурсів, ніж дала за цей час Земля.

Автори проекту зазначають: «Перевищення стає можливим, тому що ми виснажуємо наш природній капітал — що ставить під загрозу майбутню ресурсну безпеку людства. Ціна цього глобального екологічного марнотратства стає все більш очевидною — вона проявляється в знелісненні, ерозії ґрунтів, втраті біорозмаїття, накопичення вуглекислого газу в атмосфері. Останнє веде до змін клімату та більш частих екстремальних погодних умов».

У 1987 році, коли почалося відзначення цього дня, він припав на 19 грудня. У наступні роки цей день наступав все раніше, за невеликими винятками. Так у 1997 році цей день припав на 1 листопада, у 2007 році — на 21 серпня, у 2016 році — на 8 серпня, у 2017 році — на 2 серпня, у 2018 році — 1 серпня. Якщо така тенденція збережеться, то в 2030 році потрібно буде вже дві такі Землі для забезпечення потреб людства.

Цей день наступає для кожної країни в різні дні. Є країни, зокрема Індія, які споживають менше ресурсів, ніж отримують від природи.

Найраніше день екологічного боргу наступив у 2017 році в Люксембурзі (17 лютого), Катарі (19 лютого) і Австралії (12 березня). У 2018 році — у Катарі (9 лютого), Люксембурзі (19 лютого), ОАЕ (4 березня). Це пояснюється високою щільністю населення і дефіцитом природних ресурсів. Україна вичерпала свої природні ресурси у 2017 році вже до 12 липня, а 2018 році — 27 липня.
Екологи планують акції для привернення уваги до ресурсної проблеми. 
Мета - нагадати, що людство споживає більше деревини, рослин, продуктів харчування, риби і всього іншого, ніж водойми, ліси та поля в змозі створити і відновити самостійно.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці