Щодо перевірки діяльності Полтавського КАТП 1628

Державна екологічна інспекція Центрального округу приділяє постійну увагу питанню експлуатації Полтавського міського звалища твердих побутових відходів, розташованому поблизу села Макухівка, що здійснює Полтавське КАТП 1628.

Останній раз діяльність автотранспортного підприємства перевірена у 2020 році на виконання доручення Прем"єр-міністра України. Під час здійснення заходу державного нагляду (контролю) виявлені численні порушення вимог природоохоронного законодавства, а саме: відходи складуються на невпорядкованому звалищі без належного інженерного забезпечення; відсутні дозвільні документи на експлуатацію сміттєзвалища; підприємством не виконуються вимоги Правил експлуатації полігонів побутових відходів, зокрема: відсутні дезбар"єр, суцільна огорожа по периметру сміттєзвалища та дренажна система, внаслідок чого фільтрат самопливом потрапляє на земельну ділянку за межами сміттєзвалища, яка перебуває у користуванні ДП "Полтавське лісове господарство".

Під час обстеження території  міського звалища виявлено "фільтратне озеро", яке хоч і обваловане від протікання, та збір фільтраційних стоків та вивезення їх для подальшої утилізації не проводиться. Окрім цього, із чотирьох спостережних свердловин, які мають бути розміщені по напрямку руху грунтових вод, при натурному обстеженні виявлено лише одну. Але, незважаючи на негативні результати перевірки, керівництво Полтавського КАТП 1628 намагається уникнути відповідальності за виявлені порушення.

Ще у 2017 році Державна екологічна інспекція у Полтавській області зверталась до Полтавського окружного адміністративного суду із позовом про тимчасову заборону (зупинення) діяльності Полтавського КАТП 1628 в частині експлуатації міського сміттєзвалища - до виконання припису про усунення виявлених порушень. Але суди першої та апеляційної інстанції відмовили інспекції у задоволенні позову.

За результатами планової перевірки вищеназваного підприємства, проведеної у 2019 році, Полтавському КАТП 1628 пред"явлені дві претензії за забруднення земель та самовільне використання земельної ділянки, що належить ДП "Полтавське лісове господарство", на загальну суму 32,272 тис.грн., які не відшкодовані.

Неодноразово інспекція надавала і обов"язкові до виконання приписи для усунення виявлених порушень. Жодної інформації про виконання законних вимог органу державного нагляду (контролю) не надходило.

Нагадуємо, що перевірка виконання суб"єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю), є однією із підстав для проведення позапланового заходу державного контролю.

Відео можна переглянути за посиланням: https://poltavske.tv/news/7f92cc42-ffda-49d2-838e-d12e20bb9edc

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці