Перевірка КП «ЧЕЛУАШ» проведена законно – рішення суду

До Черкаського окружного адміністративного суду звернулось комунальне підприємство «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» Черкаської міської ради з позовом до Державної екологічної інспекції Центрального округу, в якому просило визнати протиправними дії державних інспекторів під час проведення позапланової перевірки в частині скиду забруднених вод з випуску дощової каналізації № 13 біля причалу № 5 у місті Черкаси. Комунальне підприємство наполягало на фіктивності перевірки та численних порушеннях Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», здійснених держслужбовцями.

Суд встановив, що працівниками відділу інструментально-лабораторного контролю щоденно з 05.08.2020 по 14.08.2020 з дев’ятої до вісімнадцятої години здійснювався відбір проб якості скинутих стічних вод у Кременчуцьке водосховище. За результатами аналізу відібраних проб встановлені перевищення вмісту забруднюючих речовин за показниками БСК5, ХСК, сульфатам, сухому залишку, азоту амонійному, нітрит-іонам, нітрат-іонам, фосфатам, хлорид-іонам, залізу, нафтопродуктам, аніонним СПАР тощо.

За даними Державного агенства водних ресурсів України, дозвіл на спеціальне водокористування та затверджений ГДС у КП «ЧЕЛУАШ» відсутні. Виявлені порушення вимог пунктів 3 та 9 частини першої статті 44 Водного кодексу України – відсутність дозволу на спецводокористування та недотримання нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин, що є ризиком для настання негативних наслідків для довкілля.

Законними підставами для проведення перевірки було звернення громадянина про порушення, що спричинило шкоду його правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу та безпеці держави, яку завдало КП «ЧЕЛУАШ». Державна екологічна інспекція України надала погодження на проведення позапланової перевірки.

Таким чином, позов КП «ЧЕЛУАШ» визнано необгрунтованим, а перевірка проведена на законних підставах. Рішенням Черкаського окружного адміністративного суду у задоволенні позову підприємству відмовлено.

Рішення набере законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги у строк, встановлений статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці