До уваги Полтавської обласної прокуратури та засобів масової інформації

Реагуючи на критичні матеріали та публікації в засобах масової інформації, повідомляємо.

У 2020 році Управлінням державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної екологічної інспекції Центрального округу до правоохоронних органів передано 77 матеріалів, з них 18 - до органів прокуратури, 59 - до органів Національної поліції, 27 матеріалів мали ознаки кримінального правопорушення. За переданими Інспекцією матеріалами відкрито всього 19 кримінальних проваджень, про стан розгляду яких правоохоронні органи інспекцію не повідомляли.

У тому числі в галузі водних ресурсів (стаття 242 Кримінального кодексу України) передано всього 3 матеріали, у тому числі до органів прокуратури – 1, органів Національної поліції – 2, у т.ч. з ознаками кримінального правопорушення – 1. Відкрито 1 кримінальне провадження.

У галузі атмосферного повітря (стаття 241 Кримінального кодексу України) передано всього 4 матеріали, у тому числі до органів прокуратури – 4.

У галузі земельних ресурсів (стаття 239 Кримінального кодексу України) передано всього 16 матеріалів, у тому числі до органів прокуратури – 5, органів Національної поліції – 11, у т.ч. з ознаками кримінального правопорушення – 6. Відкрито 6 кримінальних проваджень.

У галузі земель водного фонду (стаття 239 Кримінального кодексу України) передано всього 7 матеріалів, у тому числі до органів прокуратури – 1, органів Національної поліції – 6, у т.ч. з ознаками кримінального правопорушення – 3.

У галузі надр (стаття 240 Кримінального кодексу України) передано всього 4 матеріали, у тому числі до органів прокуратури – 1, органів Національної поліції – 3, у т.ч. з ознаками кримінального правопорушення – 2. Відкрито 1 кримінальне провадження.

У галузі поводження з відходами і хімічними речовинами (стаття 239 Кримінального кодексу України) передано всього 1 матеріал, у тому числі до органів прокуратури – 1, у т.ч. з ознаками кримінального правопорушення – 1.

У галузі рослинного світу (статті 245, 246 Кримінального кодексу України) передано всього 38 матеріалів, у тому числі до органів прокуратури – 5, органів Національної поліції – 33, у т.ч. з ознаками кримінального правопорушення – 12. Відкрито 9 кримінальних проваджень.

У галузі рибних ресурсів (стаття 249 Кримінального кодексу України) передано всього 2 матеріали, у тому числі до органів Національної поліції – 2, у т.ч. з ознаками кримінального правопорушення – 1. Відкрито 1 кримінальне провадження.

У галузі природно-заповідного фонду (стаття 252 Кримінального кодексу України) передано всього 2 матеріали, у тому числі до органів Національної поліції – 2, у т.ч. з ознаками кримінального правопорушення – 1. Відкрито 1 кримінальне провадження.

Окрім цього, Інспекцією з метою забезпечення належної співпраці з правоохоронними органами, направленої на виявлення та припинення правопорушень, постійно виділяються спеціалісти для надання допомоги у вирішенні питань в межах компетенції, які виникають у ході досудового розслідування кримінальних проваджень.

Так, із серпня 2018 року по лютий 2021 року спеціалістами Інспекції взято участь в якості залучених спеціалістів у 88 кримінальних провадженнях, за результатами інспекторами складено довідки з розрахунками збитків, завданих довкіллю, на загальну суму 271 327 144 грн. Про результати розслідування кримінальних проваджень  Інспекцію не повідомляли.

У зв’язку з цим Інспекцією підготовлено та направлено запити до Полтавської обласної прокуратури та ГУНП в Полтавській області щодо вжиття заходів з активізації розслідувань та стягнення з винних осіб завданих збитків, а також з метою налагодження інформаційного обміну в подальшому.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці