До відома органів місцевого самоврядування!

Міністерством екології та природних ресурсів в 2016 році запроваджено електронний сервіс «Інтерактивна мапа» (ecomapa.gov.ua) «ІМ», що дає можливість громадянам долучитись до виявлення і фіксації місць стихійних сміттєзвалищ, а також контролювати процес їх ліквідації.

На сайт  «ІМ» систематично надходять звернення громадян щодо виявлення стихійних сміттєзвалищ на території Черкаської області. Відповідно до ст.20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.20, ст.21 Закону України «Про відходи», Державною екологічною інспекцією Центрального округу у кожному окремому випадку направлялися листи керівникам районних державних адміністрацій, головам міських рад та обʼєднаних територіальних громад щодо забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів на підконтрольній території

Згідно ст. 35-1 Закону України «Про відходи» захоронення побутових відходів дозволяється тільки на спеціально обладнаних для цього полігонах/звалищах.

Звертаємо увагу, що згідно ст. 21 Закону України «Про відходи»,
ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вирішення питання щодо організації збирання та видалення побутових відходів та здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства відноситься до повноважень органів місцевого самоврядування.

Таким чином, враховуючи вищезазначене, Державна екологічна інспекція Центрального округу вимагає забезпечити вирішення питань щодо вжиття заходів стосовно недопущення утворення несанкціонованих сміттєзвалищ твердих побутових відходів на підконтрольній території та своєчасного їх видалення на сміттєзвалища.

Додатково наголошуємо, у разі невиконання законних вимог посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища та ненадання їм необхідної інформації у зазначений строк передбачена адміністративна відповідальність та буде проведений розрахунок розміру шкоди внаслідок засмічення (забруднення) земель відповідно до Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства відповідно до Наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 04.11.2020 року № 241. Матеріали виявлених фактів правопорушення будуть направлені до правоохоронних органів для вжиття передбачених законом дій.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці