Підприємство Черкащини відшкодує бюджету більше 800 тисяч гривень

Державна екологічна інспекція Центрального округу у січні минулого року провела планову перевірку Приватного акціонерного товариства «Юрія», основним видом діяльності якого є перероблення молока, виробництво масла та сиру. Під час перевірки спеціалісти виявили, що у підприємства відсутній дозвіл на спеціальне користування надрами, та внесли припис керівництву підприємства, зобов’язавши його до 01 липня 2020 року отримати необхідний документ. Крім того, ПрАТ «Юрія» була направлена претензія до добровільного відшкодування шкоди в сумі 824,9 тисяч гривень, обумовленої самовільним використанням водних ресурсів за відсутності дозвільних документів. Але підприємство претензію залишило без відповіді та задоволення.

Тоді до Господарського суду Черкаської області із позовною заявою про стягнення збитків в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Центрального округу звернулась Черкаська місцева прокуратура. У січні 2021 року Господарський суд відмовив у задоволенні поданого позову.

Не погоджуючись із прийнятим судовим рішенням, з апеляційною скаргою по справі звернулась до Північного апеляційного Господарського суду уже Черкаська обласна прокуратура, яка просила суд переглянути рішення Господарського суду Черкаської області, врахувати неправильне застосування ним норм процесуального та матеріального права, зокрема статей 2, 44, 46, 48, 49 Водного кодексу України та статей 68, 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища.

Керуючись статтями 129, 269, 270, 275, 277 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд постановив: апеляційну скаргу Черкаської обласної прокуратури задовольнити, рішення Господарського суду Черкаської області скасувати, позовні вимоги до ПрАТ «Юрія» щодо стягнення коштів у сумі 824,9 тис.грн. задовольнити повністю. Крім того, підприємство понесе додаткові витрати на судовий збір.

Постанова Північного апеляційного господарського суду може бути оскаржена до Верховного Суду у порядку статей 286 – 291 Господарського процесуального кодексу України.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці