Щодо падіння рівня води в річці Золотоношка

25 травня до Державної екологічної інспекції Центрального округу надійшло повідомлення щодо падіння рівня води у річці Золотоношка в районі села Чехівка Золотоніського району (кооператив «Моноліт», «Чайка - 2»).

Реагуючи на звернення, спеціалісти Держекоінспекції здійснили виїзд на місце події. При фактичному обстежені встановлено, що рівень води в річці Золотоношка значно знизився, також зафіксовано низький рівень води в каналах, які в неї впадають.


Для встановлення концентрації показників складу та властивостей води відібрано проби, проведено вимірювання розчиненого у воді кисню і температури.

За попередніми результати по відбору проб води на створі: річка Золотоношка, 1 км вище станції перекачки, в районі дачного кооперативу «Моноліт» встановлено:

температура 21,4 °C, концентрація розчиненого у воді кисню становить 9,8 мгО2/дм3, азоту амонійного – 1,1 мг/дм3,  нітрит-іонів – 0,08 мг/дм3, ХСК – 46,6 мгО2/дм3.


Держекоінспекцією направлено лист до Черкаської обласної державної адміністрації щодо негайного скликання міжвідомчої комісії з питань погодження допустимих рівнів в придамбових водоймах насосних станцій, що захищають від підтоплення землі та населені пункти Черкаської області в зоні впливу Кременчуцького водосховища з метою вирішення питання наповнення річки Золотоношка та каналів, які в неї впадають, до нормального підпертого рівня води.


Також, з метою встановлення причин падіння рівня води направлено запити до Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області та Черкаського управління захисних масивів Дніпровських водосховищ, лист до Черкаського рибоохоронного патруля Управління державного агентства рибного господарства у Черкаській області з проханням провести обстеження щодо можливої загибелі водних біоресурсів і ікри. 


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці