Щодо претензійно-позовної та правової роботи

У відповідності до Положення про Державну екологічну інспекцію Центрального округу (нова редакція), затвердженого наказом Державної екологічної інспекції України від 01.06.2021 № 250, Інспекція є міжрегіональним територіальним органом Держекоінспекції та їй підпорядковується. Основним завданням Інспекції є реалізація повноважень Держекоінспекції, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів  у межах Полтавської та Черкаської областей.

У результаті реалізації права розраховувати розмір збитків, заподіяних державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства та виставляти претензії, Інспекцією з початку року виставлено 104 претензії на загальну суму 3 млн. 581,4 тис. грн., з яких вже сплачено у добровільному порядку 718,7 тис. грн.

Для вжиття заходів впливу у примусовому порядку протягом квітня-травня 2021 року подано до господарських судів 18 позовів на стягнення 4 млн. 166 тис. грн. сум збитків ( з урахуванням минулих років), з яких 10 позовів на суму 2 млн. 509,1 тис. грн. по Полтавській області та 8 позовів на суму 1 млн. 657 тис. грн. по Черкаській області.

 Для розгляду вищезазначених позовних заяв у судах використано коштів державного бюджету для сплати судового збору у розмірі 62,5 тис. грн.

 В межах чинних редакцій законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища основною причиною, яка унеможливлює самостійну реалізацію Інспекцією своїх процесуальних прав при вжитті заходів впливу на порушників в судовому порядку є відсутність коштів  на сплату судового збору або незначні суми коштів. Тому Інспекція тісно співпрацює з органами прокуратури та скеровує матеріали у порядку ст. 23 Закону України “Про прокуратуру” для здійснення захисту прав держави прокурором.

Також протягом квітня-травня 2021 року до адміністративних судів скеровано 8 позовних заяв для прийняття рішення застосування заходів реагування до суб’єктів господарювання, а саме зобов’язання тимчасово повністю/частково зупинити діяльність до моменту отримання відповідних дозволів, з яких 3 позови по Полтавській області та 5 позовів по Черкаській області.

Для розгляду вищезазначених позовних заяв у судах використано коштів державного бюджету для сплати судового збору у розмірі 18,2 тис. грн.

Одночасно, Інспекцією проведено аналіз діяльності екоінспекцій в правовому полі, можливість реалізації своїх повноважень, складено та ініційовано внесення пропозицій щодо змін та доповнень до законодавчих актів України з питань охорони навколишнього природного середовища перед Державною екологічною інспекцією України, Черкаською та Полтавською обласною державними адміністраціями в межах своєї компетенції.

Результатом роботи командної роботи Держекоінспекції на шляху до створення надійної системи екологічного контролю, що стане потужною запорукою ефективного захисту довкілля, як зазначив Голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований, є прийняття законопроекту №3091 “Про державний екологічний контроль”, у якому закріплено:

-      Штраф за недопуск інспектора до перевірок становитиме 1,8 мільйона гривень для найбільших підприємств-забруднювачів та 600 тисяч гривень для підприємств з незначним ступенем ризику для довкілля. Наразі цей штраф становить 760 гривень.

-      Зарплата інспекторів буде підвищена і стартуватиме від 13 134 грн (зараз – від 5 500 грн). Це дозволить залучати в ДЕІ більш кваліфікованих спеціалістів.

-      Скасовується судовий збір для інспекції у справах стягнення збитків, щоб забезпечити їх відшкодування державі.

-      Проведення заходів екологічного контролю дозволяється у неробочий час, якщо підприємство працює в ці години. Буде усунена поширена ситуація, коли підприємство «димить» тільки у вихідні дні і перевірки ДЕІ не дають ніяких результатів.

-      Інспектор отримує додаткові інструменти для здійснення заходів контролю – зокрема, можливість робити запити до підприємства, що пришвидшить хід перевірки. Також обов’язковою стане фіксація перевірок технічними засобами, в тому числі, за допомогою нагрудних камер для інспекторів.

Потужний екологічний контроль – запорука ефективного захисту довкілля. Тож прийняття законопроекту №3091 - надважливий крок для охорони унікальної української природи!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці