Про перевірку ПАТ «УКРТАТНАФТА»

З 05 по 19 травня 2021 року Управлінням державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної екологічної інспекції Центрального округу проведено планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ПУБЛІЧНИМ АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ «ТРАНСНАЦІОНАЛЬНА ФІНАНСОВО-ПРОМИСЛОВА НАФТОВА КОМПАНІЯ «УКРТАТНАФТА» (ПАТ «УКРТАТНАФТА»), що знаходиться за адресою: Полтавська обл., м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3.

ПАТ «УКРТАТНАФТА» входить до переліку ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів України за кількістю викидів в атмосферне повітря, що формується Міндовкілля на підставі даних офіційної статистики за результатами поданої суб’єктами господарювання звітності.

Під час перевірки проведено інструментально-лабораторний контроль на трьох джерелах викиду підприємства, одне з яких віднесене до основних джерел (перша група). За результатами замірів встановлено, що нормативи гранично допустимих викидів забруднюючих речовин на цих джерелах ПАТ «УКРТАТНАФТА» дотримуються, підприємство працює у відповідності з дозволом на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами № 5310436100-100, виданим Міністерством екології та природних ресурсів України з 17.12.2014 по 17.12.2021.

Під час обходу території промислового майданчика ПАТ «УКРТАТНАФТА» інспекторами виявлено розміщення у двох місцях відкритому ґрунті промислових відходів, які утворились під час виробництва бітуму нафтового (залишків бітуму – код 2320.2.9.17, відходи які містять бітум - код 2430.2.9.22 згідно ДК 005-96),  що є порушенням ст.ст. 45,46 Закону України «Про охорону земель»,  ст. 55 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»,  ст. 33 Закону України «Про відходи».

Інспекцією за результатами перевірки надано припис на усунення порушень та розраховано загальний розмір шкоди, заподіяної державі порушенням природоохоронного законодавства ПАТ «УКРТАТНАФТА» внаслідок засміченням земель відходами, який становить 306 777 грн, та запропоновано відшкодувати її в добровільному порядку.

ПАТ «УКРТАТНАФТА» 04.06.2021 повідомлено Інспекцію про сплату вказаної суми з наданням копій платіжних доручень. Також підприємством сплачено штрафи за адміністративні правопорушення, виявлені інспекторами, на загальну суму 3544 грн.

Загалом за результатами проведених Інспекцією заходів упродовж 2020-2021 років підприємством сплачено збитки за порушення природоохоронного законодавства України на загальну суму 2 285 270 грн.

Тож можна стверджувати, що наразі спостерігається тенденція до зменшення кількості допущених ПАТ «УКРТАТНАФТА» порушень природоохоронного законодавства, та, як наслідок, до зменшення розмірів штрафних санкцій.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці