На шляху до екологічно безпечної експлуатації Полтавського міського звалища твердих побутових відходів

17 травня 2021 року Державна екологічна інспекція Центрального округу звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Полтавського комунального автотранспортного підприємства 1628 про тимчасову заборону діяльності у частині розміщення твердих побутових відходів розташованого в урочищі "Триби" поблизу с. Макухівка до:

- отримання висновку з оцінки впливу на довкілля на господарську діяльність, а саме: на видалення твердих побутових відходів на Полтавському звалищі і твердих побутових відходів;

- отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря на МВВ;

- приведення експлуатації міського звалища ТПВ у відповідність до Правил експлуатації полігонів побутових відходів, зокрема: облаштування виїзного дизбар`єру (заглиблена відкрита ємність (ванна) призначений для дезінфекції транспортних засобів при виїзді з території полігону ТПВ; облаштування дренажної системи з дренажними трубами та приймальними колодязями; облаштування по периметру МВВ спостережних свердловин, згідно робочого проекту "Реконструкція діючого міського звалища твердих побутових відходів та з послідуючим проведенням робіт щодо його рекультивації" том 4. Оцінка впливів на навколишнє середовище (ОВНС); облаштування на МВВ пожежних ємностей, які згідно вимог Робочого проекту необхідно 3 шт. по 50 м.куб. кожга; облаштування МВВ суцільною огорожею по периметру сміттєзвалища; встановлення звукового та біоакустичного обладнання для відлякування птахів;

- ліквідації забруднення земельної ділянки, а саме: ліквідація фільтратного озера, що витікає з тіла сміттєзвалища та знаходиться поза межами території сміттєзвалища на землях ДП "Полтавське лісове господарство".

Ухвалою суду прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі. Призначено судове засідання для розгляду справи по суті на 10:00 год. 15 червня 2021 року в приміщенні Полтавського окружного адміністративного суду за адресою: вул. Пушкарівська, 9/26, м. Полтава.

Тож впевнено крокуємо на шляху до запобігання збільшення масштабів катастрофічної ситуації, що склалася з полігоном ТПВ поблизу с. Макухівка.

Інформуємо, що за період квітень-травень поточного року інспекцією подано до судів іще 9 позовів про тимчасову заборону діяльності суб’єктів господарювання, які також є порушниками природоохоронного законодавства. За наявності додаткового фінансування на сплату судового збору кількість вжиття заходів впливу через систему судових органів буде збільшено. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці