Щодо перевірки ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ПОЛТАВСЬКИЙ ОЛІЙНОЕКСТРАКЦІЙНИЙ ЗАВОД – КЕРНЕЛ ГРУП» (ПРАТ «ПОЕЗ-КЕРНЕЛ ГРУП»).

Реагуючи на колективне звернення мешканців м. Полтава стосовно порушень природоохоронного законодавства України з оцінки впливу на довкілля та охорони атмосферного повітря ПРАТ «ПОЕЗ-КЕРНЕЛ ГРУП», Інспекцією отримано погодження Державної екологічної інспекції України та з 28 травня по 10 червня 2021 року проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю).

ПРАТ «ПОЕЗ – КЕРНЕЛ ГРУП» 12.09.2019 отримано висновок з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, яка відноситься до другої категорії видів планованої діяльності та об'єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливів на довкілля, на реконструкцію заводу, в тому числі реконструкцію системи паропостачання - монтаж когенераційної установки потужністю 10,4МВт.

Даним висновком з оцінки впливу на довкілля встановлено екологічні умови провадження планованої діяльності під час виконання підготовчих і будівельних робіт, серед яких: «заборонити проведення робіт, що супроводжуються шумом у робочі дні з 21.00 до 08.00, а у святкові та неробочі дні цілодобово».

Однак, 09.03.2021 до Інспекції засобами телефонного зв’язку надійшли численні скарги мешканців м. Полтава стосовно того, що протягом вихідних днів з 06 по 08 березня 2021 року ПРАТ «ПОЕЗ – КЕРНЕЛ ГРУП» продовжувалася наладка когенераційної установки, що супроводжувалася сильним шумом. Означене підтверджується публікаціями в місцевих засобах масової інформації.

На думку ж посадових осіб підприємства, «до колективного звернення не надано жодного доказу, який би підтверджував наявність перевищення ПРАТ «ПОЕЗ – КЕРНЕЛ ГРУП» визначених діючим законодавством норм допустимого шуму поруч з житлом кожної з осіб, які підписалися під цим колективним зверненням», а сильний шум, який було чути мешканцям усіх прилеглих до підприємства районів, «не підтверджено жодним доказом», тому є «суб’єктивним сприйняттям жителя міста Полтава».

Відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» висновок з оцінки впливу на довкілля є обов’язковим для виконання; екологічні умови провадження планованої діяльності є обов’язковими.

Таким чином ПРАТ «ПОЕЗ – КЕРНЕЛ ГРУП» допустив провадження діяльності з недотриманням умов, встановлених висновком з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності.

Інспекцією за результатами перевірки надано обов’язковий до виконання припис ПРАТ «ПОЕЗ – КЕРНЕЛ ГРУП» на постійне та неухильне дотримання умов висновку з оцінки впливу на довкілля.

На відповідальну особу підприємства складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 2 ст. 91-5 КУпАП, який направлено до Київського районного суду м. Полтави для розгляду і прийняття відповідного рішення щодо винесення постанови про накладення адміністративного стягнення.

Порушення вимог законодавства у сфері оцінки впливу на довкілля тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково. До повноважень Інспекції належить організація і здійснення у межах компетенції державного нагляду (контролю) за додержанням суб’єктами господарювання вимог законодавства про оцінку впливу на довкілля в частині наявності висновку з оцінки впливу на довкілля та виконання умов висновків з оцінки впливу на довкілля. Встановлення правомірності видачі висновків з оцінки впливу на довкілля знаходиться за межами компетенції Інспекції.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці