Щодо забруднення атмосферного повітря мікрорайону "Дніпровський"

Реагуючи на публікацію депутата Черкаської міської ради Олега Кашка та численні звернення громадян району "Дніпровський" щодо забруднення атмосферного повітря шкідливими викидами, в межах повноважень Державна екологічна інспекція Центрального округу повідомляє.

Відповідно до Положення, Інспекція здійснює державний нагляд (контроль) вимог природоохоронного законодавства тільки під час проведення планових та позапланових перевірок. Законом передбачено, що позапланові перевірки можуть здійснюватися на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи (осіб) з інформацією про суб’єкта господарювання та його місцезнаходження, що здійснює порушення та на підставі обов’язково отриманого погодження центрального органу виконавчої влади. Однак під час перевірки, лабораторією Інспекції проводяться виміри забруднюючих речовин безпосередньо на самих джерелах викидів (трубах).

Аналізом ситуації і дослідження стану повітря на межі санітарно-захисної зони підприємств, установ, організацій займається Головне управління Держпродспоживслужби відповідно до покладених на нього завдань, здійснює контроль за факторами середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення. Разом з тим, листом від 20.05.2021 року ГУ Держпродспоживслужби повідомляє, що протягом 2020 та поточного року повідомлень   від   лікувально-профілактичних   закладів   щодо    отруєнь   жителів м. Черкаси пов’язаних із забрудненням повітря не надходили, за результатами досліджень - 70 проб атмосферного повітря, які проведені у квітні 2021 року на межі житлової забудови (зона впливу ТОВ "Черкаський ДОК") встановлено, що вміст забруднюючих речовин не перевищував гранично-допустимі концентрації.

Окрім цього інформуємо, Обласним державним адміністраціям та міським радам, що виконують функції і повноваження місцевого самоврядування на території відповідної території (агломерації), в рамках виконання вимог Постанови КМУ (від 14.08.2019 року за 827 «Деякі питання здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря») необхідно мати у своєму складі комісії з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря і забезпечувати інформацією населення про стан атмосферного повітря, оприлюднювати дані в засобах масової інформації.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці