ЕЛЕКТРОННИЙ СЕРВІС «ІНТЕРАКТИВНА МАПА» - ЗАПОРУКА ЗМЕНШЕННЯ ЗАСМІЧЕННЯ ДОВКІЛЛЯ

27 серпня начальник Управління екологічного нагляду (контролю) в Черкаській області Олександр Позняков у програмі «Сьогодні. Головне» на ТРК «Суспільний Черкаси» висвітлив тему утилізації побутових відходів. Говорили про зміни в законодавстві щодо поводження з відходами та переваги надання звернень громадян через додаток «Інтерактивна мапа».

У 2016 році Міністерство екології та природних ресурсів запровадило електронний сервіс https://ecomapa.gov.ua/, що є інтерактивним відображенням стану утворення та ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ України. Метою створення електронного сервісу є моніторинг оперативного реагування на стихійні засмічення.

До сервісу запропоновано мобільний додаток із функцією он-лайн сповіщення про виявлені несанкціоновані сміттєзвалища. Це дає можливість громадянам долучитись до виявлення та фіксації стихійних сміттєзвалищ, а також контролювати процес їх ліквідації. Сервіс постійно оновлюється, тож кожен може зареєструватися і залишити своє повідомлення про звалище.

На розгляд Державної екологічної інспекції Центрального округу регулярно надходять звернення, зареєстровані на електронному сервісі Мінприроди «Інтерактивна мапа», в ході розгляду яких фахівці Держекоінспекції направляють листи до районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування щодо необхідності вжиття заходів по ліквідації несанкціонованих звалищ відходів на підконтрольній території.

За перше півріччя 2021 року надійшло 27 звернень від громадян стосовно місць розміщення стихійних сміттєзвалищ, 9 з яких вже ліквідовано.

 В разі невжиття заходів щодо ліквідації стихійних сміттєзвалищ керівники органів місцевого самоврядування притягуються до адміністративної відповідальності. У 2021 році притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення голів Степанківської, Мошнівської, Сагунівської територіальних громад Черкаського району.

Загальна площа засмічених земельних ділянок склала 1709 квадратних метрів. Розрахований розмір шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок засмічення земельних ділянок, становить 170 тисяч 977 гривень.

В І півріччі 2021 року здійснена 191 перевірка додержання вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами і хімічними речовинами. З них: у сфері поводження з промисловими відходами–137; у сфері поводження з побутовими відходами – 54.

За виявлені порушення вимог законодавства складено 148 протоколів. Притягнуто до адміністративної відповідальності 148 посадових осіб.

Сума накладених  штрафів складає  107355 гривень, стягнуто – 68017 гривень.

Робота інспекторів триває. Кожен громадянин зможе побачити стан ліквідації стихійних смітників в оновлених статусах, передбачених додатками електронного сервісу «Інтерактивна мапа» https://ecomapa.gov.ua/.

Виступ О. Познякова можна переглянути за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=kNIwi4Da06U

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці