На території Кременчуцького водосховища виявлено незаконний вилов водних живих біоресурсів

23.12.2021 року близько 16 год. поліцейськими водного патруля роти обслуговування водних об’єктів Управління патрульної поліції в Черкаській області та екоінспекторами Черкаського Управління Держекоінспекції Центрального округу, на території Кременчуцького водосховища неподалік села Свидівок затримано громадянина за незаконний вилов риби, одним із найжорстокіших методів вилову риби – способом багріння.


Вилов здійснювався потрійними гачками! Такі потрійні гачки потрібні для браконьєрської рибалки «на драча» – коли спінінг різкими рухами смикають, намагаючись зачепити гачок за рибу. Спосіб багріння вважається недопустимим та варварським. Адже, під час такого забороненого методу більша частина риби зривається, залишається пораненою у воді, починає хворіти і гине. Таким чином, недобросовісні рибалки більше знищують риби, ніж її виловлюють.


При огляді у порушника виявлено та вилучено пластиковий човен, незаконні знаряддя лову, рибу виду товстолобик в кількості - 3 шт., сом – 1 шт., судак – 2 шт., лящ – 3 шт., плітка – 1 шт. Обрахована сума завданих збитків відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів» зі змінами склала 29689 грн.

За вчинення незаконних дій по вилову риби на громадянина складено адміністративний протокол за ч.4 ст. 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Грубе порушення правил рибальства).

На місце події викликана слідчо-оперативна група Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області для встановлення обставин вчинення правопорушення. Незаконні знаряддя лову та човен вилучені для проведення слідчих дій. Риба передана на реалізацію до рибоприймального пункту з подальшим перерахуванням коштів до бюджету.

Враховуючи завдану істотну шкоду та значну кількість виловленої риби вирішується питання про порушення кримінального провадження за ознаками статті 249 КК України (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом).

 

Довідково: Відповідно до п. 3.15 Правил любительського і спортивного рибальства, забороняється вилов водних біоресурсів за допомогою колючих знарядь лову та способом багріння.

Основними ознаками знаряддя лову типу «драч» є:

- велика ширина та висота піддіву гачків, які значно перевищують дозволені розміри для зимових блешень (10 мм від кінчика жала до цівки);

- відсутність на знарядді деталей, які імітують жертву для хижака;

- відсутність борідок;

- значна вага знаряддя (більше 30 г), яка ускладнює дозволений в зимовий період лов вертикальною проводкою приманки (блешні або балансира).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці