ЗАВЕРШЕНІ ПОЗАПЛАНОВІ ПЕРЕВІРКИ ЗА ДОРУЧЕННЯМ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА

          На виконання доручень Прем’єр-міністра України та Держекоінспекції проведені позапланові перевірки щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства підприємствами – забруднювачами водних ресурсів, що здійснюють діяльність у Полтавській та Черкаській області.

          Державна екологічна інспекція Центрального округу планувала перевірити 24 суб’єкти господарювання. Перевірено 20 суб’єктів господарювання; один суб’єкт в Черкаській області виробничу діяльність не здійснював.

          Складено акти про недопуск до позапланових перевірок суб’єктів господарювання ПрАТ «Уманьферммаш», КП «Глобинське» Глобинської міської ради, Христинівське ВУЖКГ. Причина недопусків керівництвом підприємств не вказана.

          По фактам недопуску подані заяви про вчинення злочину, передбаченого статтею 343 Кримінального Кодексу України, до органів Національної поліції України. Станом на 31.12.2021 відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) щодо відкриття кримінальних проваджень не внесені.

          За порушення статті 11 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», статті 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на генерального директора ПрАТ «Уманьферммаш» та керівника Христинівського ВУЖКГ.

          За результатами проведених позапланових перевірок інспекторами складено 57 протоколів за статтями 48, 52, 59, 60, 61, 164, 188-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення; сума накладених штрафів 17,850 тисяч гривень, які стягнуто в повному обсязі.

          За результатами інструментально - лабораторного контролю вод відібрані проби на 21 об'єкті перевірок, на яких встановлені 45 випадків перевищень ГДС, ГДК, фону на випусках зворотних вод.

          За результатами проведення інструментально-лабораторного контролю грунтів виявлене перевищення нормованого вмісту С/Сгдк на 1 об’єкті контролю.

          Розраховані збитки, завдані водним та земельним ресурсам, на загальну суму 11 мільйонів 089 тисяч 335 гривень, в тому числі:

          - за самовільне використання водних ресурсів, відсутність дозволу на спецводокористування та / або спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами) – 9 мільйонів 841 тисяча 385 гривень;

          - за наднормативні скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти зі зворотними водами – 1 мільйон 245 тисяч 245 гривень;

          - за забруднення земель у разі скиду стічних вод на рельєф місцевості – 2 тисячі 705 гривень

          Станом на кінець 2021 року стягнуто всього 103 тисячі 653 гривні.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці