За самовільне користування надрами, підприємству розраховано збитки на понад 811 тисяч гривень

Одним із способів захисту від знищення або пошкодження родовищ питних підземних вод - є впровадження отримання спеціальних дозволів на користування надрами, в тому числі користування питними підземними водами.

Обов’язок мати спеціальний дозвіл на користування для видобування підземних вод (крім мінеральних) визначено статтею 21 Кодексу України про надра.

Державною екологічною інспекцією Центрального округу  проведено позапланову перевірку ТОВ "Клуб Сиру" Канівська філія. За наслідками перевірки виявлено, що Товариство здійснювало забір води із свердловин понад 300 кубічних метрів на добу та користування ділянкою надр (підземних вод) здійснювався без наявності спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами), що є порушенням вимог ч. 1 ст. 19 та                                 ст. 23 Кодексу України про надра. 

Відповідно до Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, розраховано збитки за забір води із свердловин без спеціального дозволу на користування надрами (підземні води) на загальну суму 811 724 грн. 50 коп.

Інспекцією направлено претензію до ТОВ «Клуб Сиру» Канівська філія для добровільної сплати та відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства.

Матеріали направлені до правоохоронних органів для розгляду та вжиття заходів реагування.

Інспекція вкотре нагадує, що порушення законодавства України про охорону навколишнього середовища тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці