Черкаською міською територіальною громадою ліквідовано несанкціоноване сміттєзвалище

Під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства інспекторами Державної екологічної інспекції Центрального округу було виявлено звалище відходів, яке розташовано в прибережній смузі р. Дніпро в адміністративних межах м. Черкаси та встановлені координати розташування стихійного сміттєзвалища.

Відповідно до  ст. 21 Закону України «Про відходи» вирішення питання щодо організації збирання та видалення побутових відходів та здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства відноситься до повноважень органів місцевого самоврядування, тобто органи місцевого самоврядування зобов’язані вживати заходи стосовно недопущення утворення несанкціонованих сміттєзвалищ твердих побутових відходів на підконтрольній території та своєчасного їх видалення на сміттєзвалища.

Згідно ст. 35-1 Закону України «Про відходи» захоронення побутових відходів дозволяється тільки на спеціально обладнаних для цього полігонах/звалищах.

  Відповідно, до Черкаської міської територіальної громади Державною екологічною інспекцією Центрального округу було направлено вимогу стосовно вжиття заходів щодо ліквідації стихійного сміттєзвалища.

Листом Черкаської міської ради  поінформовано про ліквідацію даного сміттєзвалища.

        Додатково наголошуємо,  у разі невиконання законних вимог посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища та ненадання їм необхідної інформації у зазначений строк, у відсутності контролю та невжиття заходів щодо ліквідації стихійних сміттєзвалищ на підконтрольній території  передбачена адміністративна відповідальність та буде проведений розрахунок розміру шкоди внаслідок засмічення (забруднення) земель відповідно до Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства відповідно до Наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 04.11.2020 року  № 241. Матеріали виявлених фактів правопорушення будуть направлятися до правоохоронних органів для вжиття передбачених законом дій.

           Державна екологічна інспекція Центрального округу в черговий раз звертається до громадян, що ми маємо берегти, охороняти та  не допускати порушень проти довкілля.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці