Державна екологічна інспекція Центрального округу інформує орендарів водних об’єктів та громадян щодо спуску води з водних об’єктів (ставків)

Метою спуску ставків є рибогосподарські потреби, тобто промисловий вилов риби. Така діяльність є сезонною і проводиться на весні та восени. Орендарі водних об’єктів, які для спрощення вилову риби допускають пониження рівня води в орендованих ними водоймах без дотримання законності зміни рівня води, помилково вважаючи, що отримавши водне дзеркало в оренду, мають необмежені права щодо його використання на власний розсуд.

В зв’язку з введенням військового стану Держекоінспекцією припинено проведення заходів державного нагляду (контролю) та унеможливлено забезпечення прав та законних інтересів громадян і виникла необхідність надання роз’яснень суб’єктам господарювання щодо законності експлуатації водних об’єктів.

Для набуття права користуватись водним об’єктом підприємцю (громадянину) необхідно отримати відповідну документацію, а саме:

– договір оренди водного об’єкту або додаткова угода;

– діючий дозвіл на спеціальне водокористування з можливістю скиду води;

– паспорт водного об’єкту.

Для водних об’єктів, де наявні гідротехнічні споруди (оформлені згідно договору оренди майна), що слугують для випуску води (спуску ставка), необхідно також отримати проект нормативів гранично допустимого скидання (ГДС) забруднюючих речовин у водний об’єкт із зворотними водами.

Крім того, суб’єктам господарювання необхідно отримати ще один важливий документ, а саме режим роботи водного об'єкта. Згідно статті 77 Водного кодексу України режим роботи штучного водного об’єкта, водогосподарської системи встановлюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства (Державним агентством водних ресурсів), з урахуванням прогнозу водності, екологічних вимог та інтересів всіх водокористувачів. Режими розробляються для збереження та відновлення водних ресурсів.

Порушення режиму призводить до погіршення якісного стану водойми та в свою чергу може спричинити загибель водних живих біоресурсів.

За порушення встановлених режимів роботи штучних водних об’єктів і водогосподарських систем передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу згідно з ч. 2 статті 61 КУпАП - на громадян від 850 до 1700 гривень та на посадових осіб від 1700 до 3400 гривень.

Крім того, вказане порушення також може призвести до розірвання договору оренди водного об’єкта та анулювання дозволу на спеціальне водокористування, а в разі загибелі аборигенних видів риб у водоймі, за наявності істотної шкоди, матеріали скеровуються до правоохоронних органів для притягнення до кримінальної відповідальності.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці