Щодо збереження ранньоквітучих рослин

Щороку у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, у тому числі занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.

Збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас. Оскільки всі з великим нетерпінням чекають пори, коли зявляються перші ознаки пробудження рослинного царства із зимового спокою.

На сьогодні вже більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені до Червоної книги України а саме: всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші.

Ці тендітні рослини чудово пристосувались до таких примх природи як раптовий сніг з чергуванням відлиг та лютих морозів. Та залишається значна загроза їх зникнення від якої важко врятуватися - це ми з вами.

Прогулянка до лісу ранньої весни - просто спокуса! Але під час відпочинку відівідувачі лісів та парків діють легковажно, зриваючи їх для якоїсь яскравої миті, що надалі призводить до повної загибелі рослини. Оскільки збирання первоцвітів не дає рослинам можливості утворити насіння, пошкоджуються сусідні квіти, ламаються стебла і бруньки.


Збираючи первоцвіти – ви їх знищуєте, а купуючи – спонукаєте до знищення.

 Саме масовий збір – одна з головних причин різкого зменшення чисельності ранньоквітучих видів рослин, занесених до Червоної книги України.

Важливо пам’ятати, що збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас.

Ці рослини підлягають суворій охороні. Продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення Законів України «Про Червону книгу України» та «Про рослинний світ».

Торгівля рослинами занесеними до Червоної книги заборонена та карається кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема: стаття 88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  що становить від 510 до 1700 грн.

Згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачають штрафи. Крім того, згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030, зі змінами і доповненнями, за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн у залежності від виду.

Також відповідно до абзацу 5 пункту 41 «Правил торгівлі на ринках», заборонена торгівля рослинами, занесеними до Червоної книги України, дикорослими рослинами, у тому числі лікарськими, та  частиною 4 статті 9 Закону України “Про рослинний світ”, торгівлю лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами (конвалія звичайна), зібраних в порядку загального користування, заборонено.

Відповідно до вимог законів України “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України”, Положення про Державну екологічну інспекцію Центрального округу, затвердженого наказом Державної екологічної інспекції України від 01.06.2021 року № 250, доручення Державної екологічної інспекції України від 30.01.2023 року № 78 “Про посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу”, Державна екологічна інспекція Центрального округу нагадує, про необхідність вжиття заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, особливо тих видів рослин, які занесені до Червоної книги України і інших природоохоронних списків, недопущення та припинення торгівлі ними.

Краще з лісу принести гарний настрій, спогади про тишу та аромат весняного повітря, напоєного чарівними квітами.

Якщо Ви стали свідком порушення закону – нищення природної популяції первоцвітів, зривання їх на букети або продаж – негайно повідомляти правоохоронні органи, та Державну екологічну інспекцію Центрального округу.

Байдужість у разі виявлення беззаконня може призвести до непоправних наслідків для рідкісних видів.

Можливо, саме Ваша участь буде ключовою для збереження останніх природних місць зростання первоцвітів!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці