КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ "ЛОХВИЦЯ-СЕРВІС" ДОВЕДЕТЬСЯ СПЛАТИТИ БІЛЬШЕ 800 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ЗА НЕЗАКОННИЙ ЗАБІР ПІДЗЕМНИХ ВОД

Відповідно до Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря,  водні та інші  природні ресурси, що знаходяться в  межах території України, природні ресурси її континентального шельфу,  виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. 


     Основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки розроблено відповідно до статті 16 Конституції України. Визначено, що забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави.


     Державній охороні і регулюванню використання на території України підлягають: навколишнє природне середовище як сукупність природних і природно- соціальних умов та процесів, природні ресурси, як залучені в господарський обіг, так і невикористовувані в економіці в даний період (земля, надра, води, атмосферне повітря, ліс та інша рослинність, тваринний світ), ландшафти та інші природні комплекси.



     Державною екологічною інспекцією Центрального округу в 2021 році проведено перевірку Комунального Підприємства «Лохвиця-Сервіс» та встановлено, що підприємством з 20 грудня 2018 по 25 травня 2021 року здійснено забір води із свердловин в обсязі понад 800 тисяч кубічних метрів за відсутності спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами). Відтак Інспекцією розраховано шкоду, заподіяну державі у вигляді збитків на суму 839 тисяч  148 гривень, яка КП "Лохвиця-Сервіс" в добровільному порядку не була сплачена.


     02 лютого 2023 року Господарським судом Полтавської області, на підставі матеріалів перевірки Інспекції прийнято рішення про зобов’язання КП «Лохвиця-Сервіс» сплатити суму збитків в повному обсязі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці