КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ПОЛТАВЩИНИ МАЄ ВІДШКОДУВАТИ ПОНАД 800 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ЗА САМОВІЛЬНЕ ВОДОКОРИСТУВАННЯ

     Державна екологічна інспекція Центрального округу у вересні 2021 року провела планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства Комунальним підприємством "Оржиця-Водоканал", за результатами якої встановлено факт забору води із свердловин в обсязі 813,133 тисячі кубічних метрів без спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами), що є порушенням вимог статей 16, 19, 21 Кодексу України про надра.


     Згідно розрахунку, розмір збитків, заподіяних внаслідок самовільного використання підземних вод, становить          861 тисяча 318 гривень.


    У грудні 2021 року підприємству КП "Оржиця-Водоканал" пред'явлено претензію щодо добровільного відшкодування вказаної суми, яка не була сплачена, і відтак, збитки не відшкодовані. 


      За вказаним фактом органом поліції здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за                   ч. 2 ст. 240 Кримінального кодексу України за фактом порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля.


     На підставі зібраних Інспекцією матеріалів, Лубенською окружною прокуратурою Полтавської області з метою захисту інтересів держави в особі Державної екологічної інспекції Центрального округу, до Господарського суду в Полтавській області подано позовну заяву на суму  861 тисяча 318 гривень щодо відшкодування суб'єктом господарювання завданих збитків. 


       Рішенням суду від 14 лютого 2023 року позов прокурора задоволено у повному обсязі. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці