Відбулась нарада "Про управління відходами"

🫡За дорученням начальника Полтавської ОВА Дмитра Луніна 13 квітня у Миргороді разом з очільниками 17 громад району обговорили питання управління відходами в регіоні.

Ця сфера потребує кардинальних кроків і комплексних змін. Прийнятий Закон України «Про управління відходами» набуває чинності вже 9 липня 2023 року, тому на регіональному рівні маємо підготуватися до впровадження реформ.

☝Виконувач обов'язків заступника начальника Державної екологічної інспекції Центрального округу Руслана Юрченко звернула увагу присутніх на сучасний стан утримання звалищ та полігонів твердих побутових відходів, зазначивши, що за результатами заходів державного контролю майже у дев'яноста п'яти відсотків перевірених об'єктів відсутні документи на право власності чи постійного користування земельною ділянкою. Тож звалища та полігони ТПВ є незаконними, несанкціонованими та стихійними.

   Найбільша кількість порушень зафіксована під час перевірок міських, селищних та міських рад. Майже у 99 відсотків рад дозвільні документи відсутні взагалі. Діяльність по утриманню та експлуатації звалищ та полігонів ТПВ відбувається із порушеннями Закону України "Про відходи" та Правил експлуатації полігонів побутових відходів, затверджених 01.12.2010 за № 435 наказом Міністерства з питань ЖКГ України.

🙋🏻‍♂ На нараді заслухали досвід Миргорода, де з 2005 року сортують сміття й відвозять папір і пластик на переробку. В маленьких населених пунктах громади дещо складніше укладати договори на вивезення відходів, але соцдослідження екологів показують, що 70 відсотків населення готове або не проти сортувати відходи. Люди готові до змін в цій сфері. Задача влади вибудувати ефективну систему роботи у сфері управління відходами.

🤝Тільки об’єднавшись - зможемо досягти успіху!

Все буде Україна 🇺🇦

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці