Операція "Першоцвіт -2023"

На підставі плану спільних заходів державного екологічного нагляду (контролю) у сфері охорони та використання об’єктів рослинного світу, у т.ч. занесених до Червоної книги України у 2023 році, Державною екологічною інспекцією Центрального округу продовжується проведення заходів, пов’язаних із збереженням підсніжника звичайного, крокуса, білоцвіта весняного та інших рослин, які входять до Червоної книги України та які заборонено вилучати з природного середовища.

Загалом, з початку проведення операції «Першоцвіт 2023» Управлінням державного екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області виявлено чотирнадцять порушників вимог природоохоронного під час реалізації рослин занесених до Червоної книги України.

         Вразливість ранньоквітучих рослин пояснюється особливістю їх біології. Першоцвіти ростуть скупчено, або зникають взагалі. Якщо чисельність популяції впаде нижче критичної межі, вид зникає повністю.

Інспекція попереджає також, що за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу порушники притягуються до адміністративної відповідальності за ст.88-1 КУпАП у розмірі штрафу від 510 до 1700 грн. За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).

Крім того, слід пам’ятати, що за один екземпляр незаконно зірваної Червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Крім того, нещодавно експедицією Київського еколого-культурного центру у смт. Катеринопіль знайдено три місця з рідкісною червонокнижною рослиною-рябчиком шаховим. Такого немає ніде в Європі, щоб дикий рябчик шаховий цвів серед міських вулиць.

КЕКЦ спільно з Управлінням екології Черкаської ОВА створюватиме там пам'ятки природи для охорони рябчика шахового. Цю рослину знають і люблять у всій Європі.

Тож, закликаємо всіх проявити екологічну свідомість та не зривати, не купувати і не продавати перші весняні квіти!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці