Державною екологічною інспекцією Центральног округу у червні 2023 року проведено гідрохімічний аналіз поверхневої води р. Рось

Протягом останніх років на водоймах Черкаської області, в акваторії Кременчуцького водосховища, заплавах та підвідних каналах в спекотний літній період спостерігається масове цвітіння синьо – зелених водоростей в товщі води, що разом з замуленням русел річок і утворенням відшнурованих ділянок призводить до зниження вмісту розчиненого у воді кисню та як наслідок, загибелі водних живих організмів.

Державною екологічною інспекцією Центрального округу в червні місяці 2023 року проведено гідрохімічний аналіз поверхневої води  річки Рось відібраної в районі с. Москаленки на кордоні з Київською областю, смт. Стеблів, с. Яблунівка та м. Корсунь – Шевченківський. За результатами виявлені перевищення концентрацій гідрохімічних показників по ХСК (хімічне споживання кисню) в  1,7 раз та по залізу 1,2-1,7  рази (згідно Гігієнічних нормативів якості води водних обєктів для задоволення питних, господарсько-побутових потреб населення, затверджені наказом  Міністерства охорони здоров’я України від 02.05.2022 р. № 721), спостерігається  цвітіння синьо–зелених водоростей в товщі води та дефіцит розчиненого у воді кисню в придонних шарах води. Дані фактори можуть спричинити  замор живих водних організмів. 

Враховуючи підвищення температурного режиму води у водних обєктах, Державною екологічною інспекцією Центрального округу направлено листи на районні державні адміністрації та поінформовано, що у разі літньої задухи риби, адміністрації необхідно забезпечити проведення робіт  із залученням у встановленому порядку територіальних громад, організацій, підприємств і установ з ліквідації  наслідків загибелі  водних живих біоресурсів, недопущення погіршення екологічної ситуації та забезпечення екологічної безпеки в  районі.

А також рекомендовано посприяти у здійсненні всіх необхідних заходів для недопущення погіршення умов існування та масової загибелі водних біоресурсів.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці