ВІДБУЛИСЯ ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ ПРО ЕКОЛОГІЧНУ СИТУАЦІЮ НА РІЧЦІ ПСЕЛ

   Начальник Державної екологічної інспекції Центрального округу Ігор Горжій взяв участь у громадських зборах, що відбулися 21 липня 2023 року у селі Омельник. На заході активісти й запрошені високопосадовці обговорювали питання щодо забруднення води у річці  Псел, що сталося  9 липня 2023 року біля села Запсілля Омельницької територіальної громади Кременчуцького району Полтавської області, де були виявлені такі ознаки забруднення: білий колір води, різкий хімічний запах, наявність мертвої риби та земноводних у прибережній зоні.

   Як повідомив начальник Державної екологічної інспекції Центрального округу Ігор Горжій, екологічна інспекція здійснює всі необхідні заходи в рамках відкритого кримінального провадження за фактом забруднення річки Псел.

   «Після того, як нам повідомили про забруднення води у річці Псел, негайно на місце події  прибули наші спеціалісти.  Тут працювали вісім інспекторів екологічної інспекції, які відібрали зразки ґрунтів та води для проведення досліджень, також були відібрані проби й на свинокомплексі. Крім того,  13 липня від Полтавської обласної ради ми отримали розпорядження на додаткові дослідження.  За попередніми даними, збитки на сьогодні складають більше 2 млн грн і це ще не остаточні цифри », - зазначив він. 

    Голова Всеукраїнської екологічної ліги, радниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Тетяна Тимочко оглянула місце, де сталося забруднення, і прокоментувала:

«Катастрофу спричинив абсолютно конкретний об'єкт – це свинокомплекс. Це злочин, справжній екоцид! Це умисні дії, які призвели до зміни структури природного середовища, забруднення всіх його компонентів».


Водночас Тетяна Тимочко запропонувала алгоритм дій, який забезпечить захист екологічних прав громади.

Крім того, на громадських зборах були заслухані зауваження та пропозиції від активістів Омельницької територіальної громади щодо покращення екологічної ситуації на річці Псел. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці