НАБУВ ЧИННОСТІ ЗАКОН "ПРО УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ"

        9 липня 2023 року набув чинності Закон від 20.06.2022 № 2320-IX "Про управління відходами".

    Закон визначає правові, організаційні, економічні засади діяльності щодо запобігання утворенню, зменшення обсягів утворення відходів, зниження негативних наслідків від діяльності з управління відходами, сприяння підготовці відходів до повторного використання, рециклінгу і відновленню з метою запобігання їх негативному впливу на здоров’я людей та навколишнє природне середовище.

     Серед ключових нововведень:

  • Нова дієва дозвільна система
  • Децентралізація управління відходами
  • Багаторівневе планування
  • Розбудова інфраструктури
  • Європейські принципи – ієрархія управління відходами, розширена відповідальність виробника, «забруднювач платить».

     А саме,  цей закон врегульовує питання дозвільної системи, визначає необхідний пакет документів для отримання дозволів, приналежність їх до відповідних реєстрів і передбачає подання електронної звітності завдяки сервісам «ЕкоСистеми».

   Даний документ також регулює питання розділення повноважень між міністерствами, органами місцевого самоврядування та місцевими органами влади. Водночас встановлено належне регулювання ринку  відходів, прописані чіткі правила співпраці органів місцевого самоврядування, інвесторів, переробних підприємств, виробників продукції та товарів.

   Згідно законодавства організації розширеної відповідальності виробника утворюються виробниками як неприбуткові організації та виконують зобов'язання з розширеної відповідальності від імені виробників.

   Закон передбачає рух від державного плану управління відходами аж до планів управління відходами підприємств.

  За недосягнення цільових показників щодо збирання, підготовки відходів до повторного використання та рециклінгу або іншого відновлення виробники несуть адміністративно-господарську відповідальність, встановлену законом.

     За інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, на сьогодні обласні військові адміністрації вже розробили 15 проектів регіональних планів управління відходами, що визначають, які місця видалення відходів можна використовувати, а які мають бути рекультивовані, скільки та яких підприємств для оброблення відходів потрібно збудувати.  Щоб на заміну полігонам та звалищам була сучасна інфраструктура, потрібні інвестиції та час. Закон передбачає приведення усіх існуючих місць видалення відходів у відповідність. А ті, котрі не відповідатимуть європейським нормам, будуть закриті. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці