ОСНОВА ЖИТТЯ - ВОДА

Вода є однією з найбільш таємничих речовин. Вчені до цього часу продовжують досліджувати її та відкривати цікаві факти.   Коротко про деякі з них:

За підрахунками вчених Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського вік води на Землі сягає близько  2.7 мільярдів років.

До складу мантії Землі входить в десять разів більше води ніж у всіх океанах.

Якщо розтопити всі льодовики на нашій планеті, то близько 12% суші зникне під водою, а рівень води у світовому океані підніметься на 65 м.

Вчені виділяють понад 1300 видів води. Розрізняють воду за походженням (ґрунтова, льодовикова, джерельна, дощова), а також за розчиненими у ній речовинами.

В п’ять разів швидше поширюється звук у воді ніж у повітрі.

Понад 80% захворювань у світі передаються через воду.

За даними ВООЗ, через неякісну воду кожні вісім секунд у світі помирає людина.

Понад 70% поверхні Землі покрито водою, але придатною для пиття є не більше 2%.

 При втраті понад 12-13% води в організмі, без лікарського втручання, людина може загинути.

Голод і спрага — дуже схожі сигнали для мозку. Дуже часто, коли ми відчуємо голод, то насправді організму потрібна вода.

Без води людина може жити лише 3-4 дні.

Вода є джерелом життя для будь-якого живого організму на Землі.

Найкраща вода за дослідженнями ЮНЕСКО знаходиться у Фінляндії.

Загальний об’єм води на Землі становить близько 326 мільйонів кубічних кілометрів води.

Воду необхідно раціонально використовувати. Найтонший струмінь призводить до втрати до 1000 літрів води щодня. Тому акцентуємо увагу на дбайливому ставленні до водних ресурсів.

Ми споживаємо дуже багато води, більше, ніж планета може відновити і очистити. Відбувається значне спрацювання підземних горизонтів, виснаження запасів підземних вод. Основними джерелами забруднення поверхневих водних об’єктів є стічні води та тверді побутові відходи (пластикові пляшки, поліетиленові пакети та інше). 

Раціональне використання води допомагає збільшити термін використання запасів озер і річок, що має вирішальне значення для екосистеми у всьому світі.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці