Представники Держекоінспекції долучилися до координаційної зустрічі ГО «Еколтава» з громадами

   Днями у Полтаві відбулася щорічна координаційна зустріч ГО «Еколтава» з громадами, на якій учасники обговорили впровадження екологічних рішень на місцях в умовах воєнного часу. Захід відвідали й представники Держекоінспекції Центрального округу Руслана Юрченко, Вікторія Монастирська та Ірина Корнюшкіна.

«Присутні експерти  й екологи порушили такі важливі питання, як управління відходами. На прикладах Полтави та Львова порівняли наскільки збільшився рівень відходів у громадах з початком російської агресії», - розповіла начальник Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області Державної екологічної інспекції Центрального округу Ірина Корнюшкіна.

   На координаційну зустріч завітали представники двадцяти територіальних громад Полтавщини. Вони повідомили, що у своїй повсякденній роботі їм часто доводиться стикатися з проблемою вивозу і утилізації побутового сміття. Заступник начальника Держекоінспекції Центрального округу Руслана Юрченко зазначила:

«На координаційній зустрічі з представниками громад ми обговорювали питання про нерегулярний вивіз сміття з прибудинкових територій, засмічення вулиць і зелених зон, стихійні сміттєзвалища, адже захаращення непотребом великих площ землі наносить  невиправну шкоду довкіллю через забруднення отруйними речовинами повітря, ґрунту і підземних вод, а відтак –  і здоров’ю людей».

   Крім того, на зустрічі приділили особливу увагу питанням щодо впровадження енергоефективних рішень, а виконавча директорка ГО «Еколтава» Юлія Мельник презентувала результати дослідження «Відходи і війна».

   За словами начальника відділу Державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами ДЕІ ЦО Вікторії Монастирської, способів допомогти довкіллю на особистому рівні набагато більше, ніж здається на перший погляд – це і відмова від поліетиленових пакетів, пластику, сортування сміття, енергоефективність у побуті. Все це допоможе не тільки довкіллю, а й сімейному бюджету.

   Учасники заходу активно аналізували морфологічний склад сміття, сортування відходів у гуманітарних хабах, пропонували альтернативні варіанти заміни одноразового пластику у побуті, адже  збереження довкілля – наша спільна мета.

 

   Зустріч провели в межах проєкту “Розвиток інституційної спроможності ГО “Еколтава” задля адвокації кліматичних рішень”, що здійснює Міжнародний фонд “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці