ІНСПЕКЦІЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО ОКРУГУ ІНФОРМУЄ ЩОДО СХЕМ САНІТАРНОГО ОЧИЩЕННЯ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ

9 липня 2023 набув чинності Закон України «Про управління відходами», який визначає правові, організаційні, економічні засади діяльності щодо запобігання утворенню, зменшення обсягів утворення відходів, зниження негативних наслідків від діяльності з управління відходами, сприяння підготовці відходів до повторного використання, рециклінгу і відновленню з метою запобігання їх негативному впливу на здоров'я людей та навколишнє природне середовище.

Головна мета Закону– поліпшення стану навколишнього середовища та створення необхідної інфраструктури для управління відходами.

Відтепер встановлено належне регулювання ринку відходів, прописані чіткі правила співпраці органів місцевого самоврядування, інвесторів, переробних підприємств, виробників продукції та товарів, що дозволяють надавати якісні та доступні послуги у сфері управління відходами.

Відповідно до статті 30 Закону України «Про управління відходами» органи місцевого самоврядування забезпечують управління побутовими відходами згідно з правилами благоустрою населеного пункту, регіональними та місцевими планами управління відходами та забезпечують кожному утворювачу побутових відходів надання послуги з управління побутовими відходами.

З дня набрання чинності (09.07.2023) Закону України «Про управління відходами», втратив чинність Закон України «Про відходи», статтею 21 якого передбачалося розроблення та затвердження органами місцевого самоврядування схем санітарного очищення населених пунктів.

Розроблення та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів Законом України «Про управління відходами», не передбачено.

Пункт 4 частини другої статті 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», у зв'язку з набуттям чинності Закону, викладено в наступній редакції: до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить розроблення та реалізація місцевих планів управління відходами та створення системи управління побутовими відходами.

Вказаною нормою Закону України « Про благоустрій населених пунктів» виключено повноваження органів місцевого самоврядування, в частині затвердження схем санітарного очищення населених пунктів та впровадження систем роздільного збирання побутових відходів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці