19 СЕРПНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БЕЗПРИТУЛЬНИХ ТВАРИН

 Щороку кожну третю неділю серпня відзначається Всесвітній день безпритульних тварин. Цей день вважається не стільки святом, скільки приводом звернути увагу людей на необхідність вирішення питання жорстокого поводження з тваринами. По всьому світу цього дня проходять просвітницькі та благодійні заходи, в тому числі і в Україні.

Правові основи у сфері запобігання жорстокому поводженню з тваринами регулюються Законом України "Про захист тварин від жорстокого поводження", Кримінальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до ст. 299 Кримінального кодексу України  жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій - караються обмеженням волі на строк від одного до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до трьох років з конфіскацією тварини.

Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього - караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією тварини.

Згідно з ст. 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення жорстоке поводження з тваринами тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Відповідно до ст. 292 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" до повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, у сфері захисту тварин від жорстокого поводження належить:

контроль за утриманням та розведенням диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах;

контроль за наявністю у юридичних чи фізичних осіб документів, що підтверджують законність набуття диких тварин, у тому числі занесених до Червоної книги України;

контроль за наявністю дозвільних документів на утримання та розведення диких тварин;

здійснення інших повноважень у сфері захисту тварин від жорстокого поводження відповідно до своєї компетенції.

Не всі проблеми, наявні у сфері поводження з безпритульними тваринами, можна врегулювати за допомогою законодавства. Так, формування гуманного ставлення до тварин та попередження жорстокого поводження з безпритульними тваринами, займають час. Тварини не є злими та агресивними від народження, їх змінює світ навколо, вони пристосовуються до виживання в ньому. Звичайно, можна чекати поки уряд буде вживати просвітні заходи для підвищення свідомості людей. Однак, гуманне ставлення до тварин залежить не тільки від дій уряду, але і від відповідальності кожного з нас. Долучитися до вирішення проблем, пов’язаних з безпритульними тваринами, може кожен через волонтерство, пожертвування коштів на притулки та стерилізацію тварин тощо.

Якщо ви стали свідками жорстокого ставлення до тварин, негайно звертайтеся до поліції за телефоном 102.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці