Інспекція викрила громадян, які у Полтаві займалися незаконним збутом раків

   Незважаючи на те, що в Україні з 15 серпня 2023 року розпочалася заборона на вилов раків, яка пов’язана з їх другою линькою і діятиме вона аж до кінця вересня, охочих поласувати цим річковим делікатесом вистачає. А якщо є попит, то буде  і товар. Інтернет мережі та месенджери заповнені об’явами про продаж членистоногих мешканців наших водойм. Звісно, що всі раки виловлені незаконно.  Браконьєрів не лякають навіть величезні штрафи (3332 грн за один незаконно виловлений екземпляр), вони йдуть на ризик бо одного рака, в середньому,  можна продати за 100 гривень.


   25 серпня 2023 року інспекторами Державної екологічної інспекції Центрального округу був виявлений факт незаконного придбання та збуту раків, на порушників складені матеріали і передані до суду. Так, мешканці міста Полтава (батько і син) роками незаконно скуповували раки у браконьєрів з метою їх подальшого збуту. Продаж членистоногих здійснювали прямо на території власного подвір’я, поруч з яким, біля  проїжджої частини, була розміщена рекламна вивіска з номером телефону. Намагаючись уникнути відповідальності, хитрі ділки здебільшого пропонували до продажу вже готову продукцію (раків у вареному вигляді).  У даних осіб виявлено понад пів тисячі свіжовиловлених (живих) раків, інспекторам вдалося вилучити лише частину з них, так як більшість біоресурсів порушникам вдалося сховати на власному подвір’ї. Не обійшлося і без працівників поліції, яких довелося викликати, бо державним інспекторам погрожували фізичною розправою, супроводжуючи свої дії штурханиною.

   Тож, в першу чергу необхідно боротися не з тими, хто здійснює вилов, а з тими, хто купує і продає. Бо доки буде куди збувати, браконьєри не зупиняться.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці