У річці Рось масово загинула риба

На Черкащині зафіксований мор риби у річці Рось. Працівники Інспекції обстежили водойму та відібрали проби води в місцях загибелі риби. Про результати дослідження буде повідомлено додатково.

На адресу Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Державної екологічної інспекції Центрального округу 01 вересня 2023 року надійшло повідомлення про мор риби на р. Рось в с. Стеблів Черкаського району. 

     Цього ж дня спеціалістами Інспекції був здійснений виїзд для обстеження зазначеної водойми та відбору проб води в місцях загибелі риби.


Наразі проводиться інструментально-лабораторне дослідження відібраних проб на вміст забруднюючих речовин. Про результати дослідження буде повідомлено додатково.

На місце події викликано слідчо-оперативну групу Черкаського РВ поліції ГУНП в Черкаській області.

Звертаємо увагу, на те, що на даному створі  річки Рось, верхній б’єф Стеблівської ГЕС, де зафіксовано мор риби, були  відібрані проби поверхневої води 23.08.2023 та 30.08. 2023 року. Згідно результатів проведених аналізів у водоймі виявлені перевищення: ХСК в 2,1 рази, по БСК5 в 2,1 рази, завислих речовинах в 1,3 рази.

«Ймовірною причиною замору риби може бути висока температура навколишнього середовища - 30-34С0, що призводить до виникнення так званого явища «термоклин», який відокремлює теплу поверхневу воду від холодної глибинної. Поки стоїть штильова безвітряна погода, ці два шари не змішуються. У поверхневих водах багато кисню, у нижніх дуже мало, що було виявлено при вимірюванні розчиненого у воді кисню. Адже донні відкладення гниють і окислюються про що свідчить перевищення по показниках (ХСК, БСК), під час цих процесів витрачається велика кількість кисню»,- повідомила державний інспектор з охорони навколишнього середовища Державної екологічної інспекції Центрального округу Альвіна Ремигайло. 


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці