Інспекція нагадує про дотримання вимог природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень

Ялина та сосна завжди займають особливе місце серед дерев в період новорічних та різдвяних свят, тому щороку у грудні проблемою стає масове вирубування дерев.

При купівлі ялинки на Новий рік українцям слід звертати пильну увагу на супровідні документи до товару.

Здійснюючи продаж, підприємець повинен мати відповідний пакет документів, у тому числі – наявність радіаційного сертифікату про безпеку, накладну з лісництва, товарно–транспортну накладну і дозвіл на торгівлю. Стовбур кожного дерева має бути оснащений спеціальним чіпом, на якому зберігається інформація про те, в якому регіоні та в якому лісництві вирубана ялинка.

Інспекція застерігає, у разі виявлення випадків вирубування, перевезення, реалізації лісових насаджень з порушенням чинного законодавства винні особи будуть притягнуті до адміністративної відповідальності.

Відповідно до ст.88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах» штрафні санкції складають від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів громадян (510-1700 грн), а ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду – від 100 до 215 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 - 3655 грн).

Згідно зі ст.152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів», штрафні санкції громадян складають від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,  на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст.160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях», штрафні санкції складають від 1 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

Згідно зі ст.164 КУпАП «Порушення порядку провадження господарської діяльності», штрафні санкції складають від 1 тисячі до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Крім того, адміністративної відповідальності порушник може бути притягнутий і до кримінальної відповідальності за ст. 246 КК України «Незаконна вирубка лісу».

Інспекція рекомендує дотримуватись вимог чинного природоохоронного законодавства щодо збереження хвойних насаджень та порядку купівлі-продажу новорічних ялинок.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці