Прокурори в суді касаційної інстанції домоглися скасування права власності на незаконне будівництво, зведене на березі річки Дніпро

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду підтримав правову позицію прокуратури та підтвердив незаконність набуття громадянином права власності на будинок відпочинку, зведений в прибережній захисній смузі Кременчуцького водосховища річки Дніпро.

Ювенальні прокурори обласної прокуратури встановили, що земельна ділянка, на якій зведено будинок для відпочинку, у користування фізичній особі відведена не була. Документи, які дають право виконувати будівельні роботи також відсутні.

Проте громадянин через суд визнав за собою право власності на двоповерховий будинок для відпочинку площею понад 105 м2, побудований ним на території, яка входить до цілісного майнового комплексу «База відпочинку вчителів».

Черкаська обласна прокуратура та Асоціація керівників шкіл м. Черкаси оскаржили вказане рішення суду в апеляційному порядку, оскільки земельна ділянка, на якій розташований вказаний об’єкт нерухомості, з 1995 року перебуває у постійному користуванні департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

Суд апеляційної інстанції задовольнив документ реагування прокурора та скасував незаконне рішення суду першої інстанції, відмовивши у задоволенні позову про визнання права власності за громадянином на будинок для відпочинку.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, громадянин, аргументуючи вкладенням особистих коштів у будівництво та відповідністю будівельним нормам, намагався довести в касаційному суді законність набуття ним права власності на будинок відпочинку, розташований на землях рекреаційного призначення.

Однак обласна прокуратура подала обґрунтований відзив, з висновками якого погодився Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду та залишив постанову суду апеляційної інстанції без змін.

 

Джерело: Черкаська обласна прокуратура

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці