Відбувся міжнародний форум "United for Nature. Agenda for Ukraine"

31 січня відбувся міжнародний форум "United for Nature. Agenda for Ukraine,", на якому представники українських та міжнародних організацій, дипломатичних представництв, бізнес-спільноти, а також екологічні активісти, журналісти та лідери громадської думки обговорювали такі теми:

• Виклики у процесі переговорів щодо приєднання України до ЄС в рамках зеленого кластеру

• Кліматична політика та фінансування зеленого переходу в Україні;

• Реформа лісової галузі;

• Реформа управління відходами як основа впровадження циркулярної економіки;

• Реформа Державного екологічного контролю тощо.

У заході взяли участь високопосадовці, серед яких Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Єврокомісар з питань довкілля, океанів та рибальства Virginijus Sinkevičius. Серед міжнародних гостей - Міністр довкілля, водних та лісових ресурсів Румунії Mircea Fechet, Міністерка довкілля Молдови Iordanca Iordanov, колишня міністерка навколишнього середовища Бразилії Ізабелла Тейшейра.

Однією з ключових тем було реформування Державного екологічного контролю України. 

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець відзначив:  «Екологічна безпека та збереження живої природи - це саме те, що запропонував усьому Світу Президент України Володимир Зеленський в пункті 8 Формули Миру. І саме це має стати метою реформування Державної екологічної інспекції. Ми змінюємо підхід до контролю у довкіллєвій сфері. Мета – перейти від системи точкового контролю до системи моніторингу та збереження екосистеми. Від очікування заяв та скарг до щоденного моніторингу потенційного впливу».

У своїй промові Заступник Міністра Міндовкілля Олена Крамаренко відмітила, що часу на очікування вже нема і вже зараз необхідно активно вибудовувати систему екологічного контролю згідно з сучасними екологічними стандартами. Якісна фіксація шкоди довкіллю – одна із складових справедливого відшкодування шкоди довкіллю.

Т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Ігор Зубович зазначив: «Насамперед необхідно прийняти Закон про державний екологічний контроль, з врахуванням норм європейського законодавства, який дозволить оптимізувати та об’єднати функції екологічного контролю. Наступною складовою реформи є важливість цифровізації процесу фіксації негативного впливу на довкілля. Кожен факт буде зафіксований на місці виявлення та внесений до онлайн платформи «ЕкоЗагроза», що також буде запобіжником від корупційних проявів. Крім того, планується придбання сучасного лабораторного обладнання, спеціалізованих автомобілів та засобів індивідуального захисту за підтримки міжнародних партнерів. В рамках реформи передбачено створення системи підготовки інспекторів, щоб підвищити їх професійний рівень. Система держекоконтролю буде дворівневою. На першому рівні інспектор, який закріплений за відповідною територією, буде здійснювати її патрулювання, оперативно реагувати на виклики громадян та залучатися до рейдових перевірок. Переважно це будуть колишні військові, які проживають на цій території та користуються повагою місцевого населення. Захисники України – захищатимуть довкілля! Другий рівень системи передбачає прийняття рішень щодо перевірок суб’єктів господарювання та рейдових перевірок. Також буде проводитися аналіз результатів діяльності органу в цілому та кожного тероргану окремо. Основною метою системи держекоконтролю стає акцент на попередженні і припиненні шкоди навколишньому середовищу та ефективному усуненні негативних наслідків».

На завершення виступила Олена Кравченко, виконавчий директор МБО "Екологія – Право - Людина». Вона підкреслила, що активна участь громадськості в цьому процесі є важливою складовою для досягнення позитивних результатів та забезпечення прозорості процесу реформування.

Возможно, это изображение 2 человека и текст
Возможно, это изображение 3 человека и текст

Возможно, это изображение текст

Інформує Державна екологічна інспекція України

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці