ПЕРВОЦВІТИ ПОТРЕБУЮТЬ ОХОРОНИ ТА ЗАХИСТУ

Навесні починається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, у тому числі й тих, що  занесені до Червоної книги України. Вони є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. До прикладу, підсніжник звичайний, тюльпан дібровний, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, шафран сітчастий, всі види сон-трави.

          

Величезним попитом навесні користується підсніжник звичайний. Його масово збирають для продажу, рідше – для пересадки. У березні-квітні, а якщо тепла зима, то і в лютому,  підсніжник в лісах утворює на ґрунті білий мереживний килим. Це дуже цінна декоративна рослина. З цибулин підсніжника виготовляють лікарські засоби, препарати використовують при лікуванні невритів, радикулітів та інших хвороб. У зв'язку з цим, в багатьох місцевостях, де раніше підсніжників було багато, вони зникли. Підсніжник потребує охорони, він занесений до Червоної книги України.

          Великою популярністю користується навесні й шафра́н сітча́стий (сrocus reticulatus). Це багаторічна рослина родини півникових, що занесена до Червоної книги України.


Занесений до Червоної книги України й сон широколистий (у народі- сон-трава). Чисельність квітів зменшується внаслідок людської діяльності (розорювання степів, терасування схилів, випасання худоби, зривання на букети тощо).

          Первоцвіт дрібний занесений до Червоної книги України зі статусом «рідкісний». Вид рослин - родини первоцвітові, поширений у високогір'ї Карпат.

Усі види первоцвітів (ранньоквітучих весняних рослин) занесені до Червоної книги, і треба робити усе можливе, щоб їх кількість у природі не зменшувалась.

З метою збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу на території Полтавської та Черкаської областей Державна екологічна інспекція Центрального округу посилює державний контроль. Природоохоронна операція "Первоцвіт" триватиме до травня 2024р.,екологи разом з правоохоронцями контролюватимуть збір та збут цих рослин.

Згідно чинного законодавства, за незаконне придбання та збут квітів, які занесені до Червоної книги України, передбачено штраф - від 1 700 до 3 655 грн. з конфіскацією рослин.

Збережемо ранньоквітучі квіти для нащадків! 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці