21 березня - Всесвітній день лісів

Сьогодні відзначають Всесвітній день лісів. Щороку в цей день фахівці в усьому світі обговорюють цінності лісу. Таку традицію було започатковано в 1971 р. під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, на яких було обговорено важливість уміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісів, яка одразу ж була підтримана Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО).

Ліси являють собою найбільш біологічно різноманітну екологічну систему всієї суші, в якій мешкає і росте більше половини всіх наземних видів тварин, комах і різноманітних рослин.

Довідково. Загальна площа лісів на Землі – 38000000 км2 – це близько 1/3 суходолу.

Ліси називають «легенями планети»: вони поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. За підрахунками вчених, за один сонячний день 1 га лісу поглинає з повітря 120-280 кг вуглекислого газу і виділяє 180-200 кг кисню. Одне дерево середньої величини виробляє кількість кисню, достатню для дихання трьох людей.

Ліс – середовище існування приблизно 3/4 усіх видів рослин, тварин і грибів, що є на нашій планеті.

Впродовж життєвого циклу людина використовує близько 100 м3 деревини. Для виготовлення одного листа паперу формату А4 потрібно від 13 до 21 г якісної де­ревини, а для однієї книги – близько 5 кг деревної сировини. За годину гектар лісу поглинає стільки вуглекислого газу, скільки за годину видихають 200 людей.

Саме ліси запобігають ерозії ґрунту та пом’якшують зміни клімату. У розвинених країнах до 25% всіх лікарських препаратів є препаратами рослинного походження, а в країнах, що розвиваються, їх частка досягає 80%.

Значення лісу для життя і діяльності людини важко переоцінити, тому Державна екологічна інспекція Центрального округу вкотре застерігає громадян не розпалювати багаття, не залишати побутового сміття та відходів у лісах! 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці