Небезпека свинцю для довкілля та здоров’я людини

Останнім часом дедалі частіше постає питання щодо якості автомобільного палива в Україні, особливо бензину. В зв’язку з цим Інспекція нагадує, вміст свинцю, який входить до його складу є одним із найнебезпечніших забруднювачів навколишнього середовища.

Свинець (Pb) та його сполуки утворюються під час використання етилованого бензину, який містить антидетонаційну присадку – тетраетил свинець. Сполуки свинцю застосовуються для підвищення октанового числа бензину, яке забезпечує отримання високих показників потужності та економності бензинових двигунів.

Близько 70% свинцю, який міститься в бензині, потрапляє в атмосферу; з них 30% осідає на поверхню землі, а 40% залишається в повітрі.

Уздовж автомобільних доріг може затримуватися до 50% усього свинцю, який потрапляє в повітря під час руху автотранспорту. Один автомобіль виділяє в середньому 1 кг свинцю протягом року.

Дослідження, проведені останніми роками вченими свідчать, що вміст свинцю як у ґрунті, так і в рослинах зменшується по мірі віддалення від автошляхів.

Підвищені концентрації свинцю в ґрунті й рослинах призводить до отруєння травоїдних тварин, а потім за біологічним ланцюгом і людей. Він негативно впливає на нервову, серцево-судинну, гематологічну системи та шлунково-кишковий тракт людини.

      Перехід до бензинів без свинцю – важливий крок у збереженні довкілля та здоров’я людини. Вибираючи бензин, звертайте увагу на його склад. Поставтеся до вибору пального з відповідальністю.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці