Робота з вебресурсом «ЕкоЗагроза»

З метою цифровізації процесу фіксації та подальшого аналізу впливу воєнної агресії та інших негативних чинників на довкілля створено офіційний електронний ресурс Міндовкілля «ЕкоЗагроза». Даний ресурс дозволяє здійснювати автоматичний збір та фіксацію інформації про екологічні загрози, відображуючи їх з геопросторовими координатами на місцевості. Важливо фіксувати кожен факт руйнації, загоряння та забруднення. У режимі реального часу можливо відслідковувати стан довкілля та вплив військової агресії на нього.

Громадяни мають можливість оперативно сповіщати про факти заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу за допомогою електронного звернення через веб-сайт або мобільний додаток порталу «ЕкоЗагроза». Є можливість робити фото-, відеофіксацію та вказувати точне місце через геодезичні координати.

Держекоінспекція обробляє звернення та приймає рішення про прийняття або відхилення його впродовж одного дня. Прийняті звернення переходять до подальших етапів процесу, включаючи проведення обстеження, верифікацію, розрахунок збитків та повідомлення заявнику про результати розгляду через електронний кабінет заявника.

З моменту запровадження електронного ресурсу Міндовкілля «ЕкоЗагроза» станом на 30.04.2024 року до Державної екологічної інспекції Центрального округу надійшло 223 звернення, з них Полтавська область – 136, Черкаська область - 87. Усього закритих 15, верифіковано (підтверджено) – 28, не верифіковано (не підтверджено) – 50. Знаходяться на розгляді без порушення термінів розгляду – 130 звернень.

Звернення, які надходять через портал «ЕкоЗагроза», не вимагають відповіді заявнику. У систему завантажуються результати огляду та розрахунки збитків у разі виявлення завданої шкоди. Портал також дозволяє інформувати заявника про результати розгляду звернень у режимі реального часу.

З метою проведення роз’яснювальної роботи серед місцевого населення з питань алгоритму роботи застосунку «ЕкоЗагроза» на Полтавщині та Черкащині проводяться зустрічі з головами ОТГ та громадськістю.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці