Стосовно необхідності дотримання вимог екологічної безпеки на сміттєзвалищах – до уваги органів виконавчої влади та комунальних підприємств

На адресу Державної екологічної інспекції Центрального округу продовжують надходити численні звернення громадян з питання недотримання правил екологічної та пожежної безпеки на сміттєзвалищах побутових відходів (місця видалення відходів), що в свою чергу, призводить до їх горіння та забруднення довкілля, зокрема атмосферного повітря.

Відповідно до статей 50, 55 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» екологічна безпека є такий стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров’я людей. Утворювачі відходів повинні вживати ефективних заходів для зменшення обсягів утворення відходів, а також для оброблення відходів, утворення яких неможливо уникнути. Здійснення операцій з оброблення відходів дозволяється лише за наявності дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів на визначених місцевими радами територіях з додержанням санітарних та екологічних норм.

Статтею 17 Закону України «Про управління відходами» визначено права та обов’язки суб’єктів господарювання у сфері управління відходами, зокрема обов’язок забезпечення утримання в належному санітарному і технічному стані об’єктів оброблення відходів та дотримання правил техніки безпеки та пожежної безпеки на них.

Згідно з статтею 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержанні вимог, встановлених законодавством про охорону атмосферного повітря.

В переважній більшості сміттєзвалища побутових відходів (місця видалення відходів) експлуатуються комунальними підприємствами. Відповідно до статті 17 Закону України «Про місцеве самоврядування в України» відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування.

Враховуючи викладене, органам місцевого самоврядування, в межах яких знаходяться сміттєзвалища побутових відходів, та відповідним комунальним підприємствам необхідно забезпечити належний контроль за станом екологічної та пожежної безпеки, а також звітуватись про вжитті заходи за результатами фіксації фактів горіння сміттєзвалищ.

Наголошуємо на необхідності забезпечення виконання відповідних заходів з охорони довкілля та пожежної безпеки підприємствами, що експлуатують сміттєзвалища, а також недопущення випадків їх горіння.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці