Недопуск до перевірки ПАТ «УКРТАТНАФТА»

На виконання доручення Прем’єр-міністра України Гончарука О. В. від 29.01.2020 № 2777/1/1-20, з метою здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ТРАНСНАЦІОНАЛЬНА ФІНАНСОВО-ПРОМИСЛОВА НАФТОВА КОМПАНІЯ «УКРТАТНАФТА» (далі – ПАТ «УКРТАТНАФТА») представники Державної екологічної інспекції Центрального округу (далі – Інспекції) прибули за адресою Полтавська обл., м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3.

При прибутті на ПАТ «УКРТАТНАФТА» представники підприємства повідомили інспекторам, що керівництво на робочому місці відсутнє. Особа, що назвалася юристом ПАТ «УКРТАТНАФТА», повідомила, що є уповноваженою особою підприємства, однак підтверджуючих документів не надала, та повідомила про те, що ПАТ «УКРТАТНАФТА» не допускає державних інспекторів до проведення перевірки. Зазначена особа від надання пояснень про причини недопуску відмовилася.

По вказаному факту державними інспекторами складено відповідний акт та подано заяву до правоохоронних органів по факту перешкоджання посадовим особам Інспекції та вчинення перешкод для виконання покладених на них обов’язків.

 

Хочеться зауважити, що це не перший випадок перешкоджання діяльності Інспекції даним підприємством.

Так, у 2018 році на розгляді Інспекції перебувало звернення гр. Марусин Є.Ф., а також звернення інших громадян стосовно впливу діяльності ПАТ «УКРТАТНАФТА» на стан атмосферного повітря в м. Кременчук та довколишніх сіл.

Інспекцією було отримано погодження на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю), надане Державною регуляторною службою України, та здійснено виїзд до ПАТ «УКРТАТНАФТА» з метою вручення направлення та початку проведення перевірки.

Проте посадовими особами ПАТ «УКРТАТНАФТА» було недопущено державних інспекторів до проведення перевірки. У зв’язку з цим було складено відповідний акт про недопущення на об'єкт для проведення перевірки та подано заяву до поліції щодо опору (недопущення до здійснення перевірки) представникам влади (державним інспекторам з охорони навколишнього природного середовища Центрального округу) під час виконання ними службових обовязків.

 

Викиди ПАТ «Укртатнафта» становлять 21,1% загальних викидів від стаціонарних  джерел забруднення Полтавській області та близько 71,2% викидів м. Кременчук. У 2018 році внаслідок діяльності підприємства потрапило в атмосферне повітря 11,015 тис.т забруднюючих речовин. Проблемним є питання забруднення атмосферного повітря, земель та водних ресурсів в районі розташування ставка-випарника, який є невід’ємною частиною технологічного циклу підприємства, фільтраційні втрати з якого зумовили трансформацію природної якості підземних вод. Через забруднення підземних водоносних горизонтів в зоні впливу ставка-випарника ПАТ «УКРТАТНАФТА» ряд сіл Кременчуцького району користуються привізною питною водою (відповідно до інформації з Регіональної доповіді про стан навколишнього природного середовища в Полтавській області у 2018 році, підготовленої Департаментом екології та природних ресурсів Полтавської ОДА).

ПАТ «УКРТАТНАФТА» входить в топ-100 забруднювачів України. У 2017 році  підприємство зайняло 32 місце серед підприємств-забруднювачів по викидах в атмосферне повітря, у 2018 році - вже 25 місце.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці